Για πρώτη φορά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι θα πραγματοποιήσει συνάντηση, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σήμερα Δευτέρα (08/07), στη Μόσχα.
Ως σημαντική χαρακτηρίζεται η εν λόγω συνάντηση καθώς είναι το πρώτο διμερές ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού στο εξωτερικό από τότε που επανεξελέγη για μια σπάνια τρίτη θητεία τον Ιούνιο.
Οι δύο ηγέτες πρόκειται να ενισχύσουν την ανάπτυξη των "παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ινδίας", καθώς και να συζητήσουν "επίκαιρα θέματα της διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας", ανέφερε το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα.
Η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στις δύο πλευρές να επανεξετάσουν μια σειρά διμερών θεμάτων - από την άμυνα και το εμπόριο, μέχρι τους επενδυτικούς δεσμούς και την ενεργειακή συνεργασία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Vinay Kwatra σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης την Παρασκευή.
Στην ημερήσια διάταξη
Η Ρωσία και η Ινδία θα αξιολογήσουν επίσης την κατάσταση των διμερών δεσμεύσεων σε ομάδες όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η Ομάδα των 20, το μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών BRICS, τα Ηνωμένα Έθνη και η Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Ασίας, δήλωσε ο Kwatra.
"Το θέμα της πρόωρης απόλυσης των Ινδών υπηκόων που έχουν παραπλανηθεί και έχουν ενταχθεί στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις", πρόσθεσε ο Kwatra, σύμφωνα με το cnbc.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε ένα πλήθος κυρώσεων από την Ομάδα των 7 κρατών, καθώς και από άλλες χώρες, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες προσπάθησαν να αποκόψουν ή να περιορίσουν τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Το Κρεμλίνο επέμεινε να αποκαλεί την εισβολή "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".
Η Ινδία απέφυγε να ασκήσει ευθεία κριτική στον Πούτιν, αλλά κράτησε ουδέτερη στάση όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ προέτρεψε και τις δύο πλευρές να τερματίσουν τον πόλεμο. Το Νέο Δελχί, ωστόσο, καταδίκασε τις δολοφονίες αμάχων στις αρχές της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά δεν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία.
Η επίσκεψη του Μόντι στο Κρεμλίνο έρχεται στον απόηχο της συνάντησής του με τους ηγέτες της G7 στην Ιταλία τον περασμένο μήνα, όπου το μπλοκ των βιομηχανικών χωρών - που αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο - συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας με κέρδη από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του Κρεμλίνου.