Μπάιντεν σε Μακρόν: Η Γαλλία είναι ο καλύτερος εταίρος των ΗΠΑ

Μπάιντεν σε Μακρόν: Η Γαλλία είναι ο καλύτερος εταίρος των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα, στα γαλλικά, τις αξίες της «ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνη», υποδεχόμενος με όλες τις τιμές στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία για να εργαστούν μαζί του», είπε ο Μπάιντεν στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας» για τη σταθερότητα του κόσμου.

«Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τη φιλοδοξία του Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάκτηση και τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος κατέστρεψε για άλλη μια φορά την ειρήνη στην ήπειρο της Ευρώπης», είπε ο κ. Μπάιντεν.

«Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται για άλλη μια φορά τις δημοκρατικές αξίες και τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν την καρδιά και των δύο εθνών μας», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν από την πλευρά του εκτίμησε ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον θα πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις «πολλαπλές κρίσεις», καθώς και να προστατεύσουν τις δημοκρατίες και στις δύο πλευρές του ωκεανού που κλονίζονται από αμφιβολίες.

«Τα νέα μας σύνορα είναι εκεί και είναι κοινή μας ευθύνη να ανταποκριθούμε σε αυτό», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Οι δύο χώρες «είναι οι σταθερότεροι σύμμαχοι γιατί αυτή η φιλία είναι βαθιά εδραιωμένη εδώ και αιώνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πριν από τις συνομιλίες τους, δήλωσαν ότι θα συζητήσουν το εμπόριο υψηλής τεχνολογίας και τον έμμεσο αντίκτυπο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στις οικονομίες.

Η τελετή υποδοχής του γαλλικού προεδρικού ζεύγους τα είχε όλα: 21 κανονιοβολισμούς, εθνικούς ύμνους, μια στρατιωτική μπάντα… υπό τον χειμωνιάτικο ήλιο της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον Μακρόν ωστόσο, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά: τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα στρατιωτική συμμαχία με τη Βρετανία και την Αυστραλία, η οποία στερούσε από τη Γαλλία μια κολοσσιαία σύμβαση για την πώληση υποβρυχίων.

Ο Μπάιντεν, χωρίς να αναθεωρήσει την απόφασή του, παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για μια «αδέξια» κίνηση και έκανε τα πάντα για να κατευνάσει τον Εμανουέλ Μακρόν, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τους αναλυτές, κορυφώθηκε με την υποδοχή του στον Λευκό Οίκο.

Στην επίσκεψη αυτή αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και άλλες διαφορές τους. Την Τετάρτη, ο Μακρόν εξέφρασε με έντονο ύφος τη λύπη του για τις «υπερβολικά επιθετικές» οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ απέναντι στις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει νέα ώθηση στην αμερικανική βιομηχανία και να καθησυχάσει τη μεσαία τάξη.

Για τη Γαλλία, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, ο «Νόμος περί μείωσης του πληθωρισμού» που προώθησε ο Λευκός Οίκος και προβλέπει μεταξύ άλλων την επιχορήγηση της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εφόσον τα οχήματα αυτά κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.