Ο Πούτιν θα μιλήσει με τους ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης μετά την εξέγερση της Wagner.
Όπως μετέδωσε το Tass, Ο Ρώσος Πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στις 4 Ιουλίου, ενώ το Associated Press αναφέρει πως καμία από τις χώρες - μέλη δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσία σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, επιλέγοντας αντ' αυτού να απόσχει.
Η Κίνα έστειλε έναν απεσταλμένο να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η Ινδία έχει επανειλημμένα ζητήσει για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Το φόρουμ είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τη Μόσχα, η οποία θέλει να δείξει ότι η Δύση δεν κατάφερε να την απομονώσει. Η ομάδα περιλαμβάνει τα τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, σε μια περιοχή όπου η ρωσική επιρροή είναι βαθιά.
Επίσης, περιλαμβάνει το Πακιστάν, το οποίο έγινε μέλος το 2017, και το Ιράν, το οποίο πρόκειται να ενταχθεί την Τρίτη. Η Λευκορωσία είναι επίσης στη σειρά για ένταξη.
Για τον Πούτιν προσωπικά, η σύνοδος κορυφής αποτελεί μια ευκαιρία να δείξει ότι έχει τον έλεγχο μετά από μια βραχύβια εξέγερση από τον αρχηγό των μισθοφόρων της Wagner, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Ινδία ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά αντί για προσωπική, όπως πέρυσι στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου ο Πούτιν έβγαλε φωτογραφίες και δείπνησε με άλλους ηγέτες.
Τουλάχιστον για το Νέο Δελχί, η οπτική της φιλοξενίας του Πούτιν και του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μόλις δύο εβδομάδες αφότου τιμήθηκε ο Μόντι με μια γεμάτη μεγαλειώδη κρατική επίσκεψη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ήταν λιγότερο από ιδανική.
Η σχέση της Ινδίας με τη Μόσχα παρέμεινε ισχυρή καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου. Έχει συγκεντρώσει ποσότητες ρεκόρ ρωσικού αργού και βασίζεται στη Μόσχα για το 60% του αμυντικού υλικού της. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προσεγγίσει έντονα την Ινδία, την οποία βλέπουν ως αντίβαρο στις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Κίνας.
Βασική προτεραιότητα για την Ινδία στο φόρουμ είναι να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με τη Δύση και την Ανατολή, με τη χώρα να φιλοξενεί επίσης τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 κορυφαίων οικονομιών τον Σεπτέμβριο. Είναι επίσης μια πλατφόρμα για το Νέο Δελχί να ασχοληθεί πιο βαθιά με την Κεντρική Ασία.
Το Νέο Δελχί, λένε οι παρατηρητές, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα στη σύνοδο κορυφής. Πιθανότατα θα τονίσει την ανάγκη να καταπολεμηθεί αυτό που αποκαλεί «διασυνοριακή τρομοκρατία» - μια αναφορά στο Πακιστάν, τον οποίο η Ινδία κατηγορεί ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει αντάρτες που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία του ελεγχόμενου από την Ινδία Κασμίρ ή την ενσωμάτωσή του στο Πακιστάν, μια κατηγορία που το Ισλαμαμπάντ αρνείται.
Μπορεί επίσης να τονίσει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας - μια κατηγορία που συχνά στρέφεται εναντίον του άλλου αντιπάλου της, της Κίνας. Η Ινδία και η Κίνα έχουν εγκλωβιστεί σε μια έντονη τριετή αντιπαράθεση που περιλαμβάνει χιλιάδες στρατιώτες που σταθμεύουν κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους στην ανατολική περιοχή Λαντάκ.
Οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα, επιδιώκοντας να τοποθετηθεί ως παγκόσμια δύναμη, γίνεται κυρίαρχος παίκτης σε φόρουμ όπως η SCO, όπου το ενδιαφέρον για πλήρη ένταξη από άλλες χώρες όπως η Μιανμάρ, η Τουρκία και το Αφγανιστάν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Η SCO θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πρόκληση για την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της μακροπρόθεσμα.