Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ σκεφτόταν τον Φεβρουάριο το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ήταν σίγουρο πως είχε στο μυαλό του μπάντες, βεγγαλικά και χιλιάδες οπαδούς. Ο κορονοϊός όμως όχι μόνο χάλασε τα σχέδια του αλλά τον "αναγκάζει" να αποδεχθεί το χρίσμα του κόμματος στον Λευκό Οίκο, μια πράξη που προκαλεί ακόμα περισσότερο τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ δεν γνωρίζει από διαχωρισμό των εξουσιών.
Το συνέδριο ξεκινά με δύο δεδομένα: πρώτον ο πρόεδρος βρίσκεται πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις και δεύτερον το αντίστοιχο συνέδριο των Δημοκρατικών την προηγούμενη εβδομάδα κέρδισε τις εντυπώσεις. Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί έδειξαν μια πρωτοφανή ενότητα στο πρόσφατο συνέδριο στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις έλαβαν το χρίσμα του προέδρου και του αντιπρόεδρου αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά ομιλίες έδωσαν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον και πολλά στελέχη του κόμματος από όλες τις ιδεολογικές του πτέρυγες.
Ο Τραμπ στην αντίπερα όχθη εισέρχεται στο συνέδριο "τραυματισμένος" πολιτικά με την πανδημία να έχει σαρώσει σε πρωτοφανές επίπεδο την χώρα και η οικονομία να βρίσκεται στα τάρταρα.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στο συνέδριο του 2016 είχαν μιλήσει ο τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο δισεκατομμυριούχος Πίτερ Θιλ, ο πρώην κυβερνήτης Σκοτ Γουόκερ και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Αντίθετα στο φετινό συνέδριο το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, ελάχιστοι ομιλητές θα είναι εκτός του περιβάλλοντος του Τραμπ. Ειδικότερα, θα μιλήσουν όλα τα μέλη της οικογένειας του με εξαίρεση τον μικρό του γιο. Θέλοντας μάλιστα να δώσει μια "πινελιά" ριάλιτι ο Τραμπ σχεδίασε το συνέδριο με τη βοήθεια δύο πρώην παραγωγών του "Apprentice," του ριάλιτι του NBC που πρωταγωνίστησε.
Μεταξύ των "συνεισφορών" των πρώην παραγωγών του Τραμπ και του "Apprentiice" ήταν οι αποφάσεις ότι το συνέδριο πρέπει να βασίζεται σε εξελιγμένη παραγωγή βίντεο, σε προ-μαγνητοσκοπημένες αλλά και ζωντανές ομιλίες, και να επικεντρωθεί σε μη πολιτικούς. Ο Τραμπ ελπίζει ότι στο συνέδριο αυτό θα καταφέρει να ενεργοποιήσει την λεγόμενη "σιωπηλή πλειοψηφία", μια έκφραση της περιόδου Ρίτσαρντ Νίξον. Βάση αυτής, ο πρόεδρος ποντάρει ότι θα υπάρξουν ψηφοφόροι οι οποίοι θα κινηθούν την τελευταία στιγμή στο πλευρό του αλλά μέχρι στιγμής δεν εκφράζονται ανοικτά.
Τέλος, δεν γίνεται λόγος για ομιλίες στο συνέδριο από πρώην στελέχη της κυβέρνησης Μπους. Σε πλήρη αντίθεση με τους Δημοκρατικούς όπου οι πρώην πρόεδροι στηρίζουν ενεργά τον Τζο Μπάιντεν, ο μόνος εν ζωή πρώην πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ είναι τελείως αποξενωμένος με τον σημερινό πρόεδρο. Εξάλλου πρόσφατα πάνω από 70 πρώην στελέχη του Μπους στήριξαν ανοικτά με επιστολή τους τον Τζο Μπάιντεν.