Συνεργασία για να αποτραπεί η παράλυση, ζήτησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός

Συνεργασία για να αποτραπεί η παράλυση, ζήτησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Γαλλίας πρέπει να «μιλούν περισσότερο μεταξύ τους» για να αποφύγουν την πολιτική παράλυση και να αντιμετωπίσουν την κρίση ακρίβειας, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, απευθυνόμενη στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπου δεν έχει πλειοψηφία.

«Η αναταραχή και η αστάθεια δεν είναι επιλογές», είπε η Μπορν στην ομιλία της προς τους βουλευτές, εν μέσω αποδοκιμασιών.

Με την ενέργεια προτεραιότητα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των αυξανόμενων τιμών, η Μπορν ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εθνικοποιήσει πλήρως την εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF. Η κεντρώα συμμαχία υπό τον Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, παρόλο που ο Γάλλος πρόεδρος εξελέγη για δεύτερη θητεία τον Απρίλιο.

Χωρίς συμφωνία με άλλα κόμματα, η Μπορν βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική διαπραγματεύσεων νομοσχέδιο προς νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι στην πρώτη πενταετή θητεία του, ο Μακρόν είχε την απόλυτη πλειοψηφία.

Σε μια ομιλία κατά την οποία παρουσίασε την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, η 61 ετών Μπορν τόνισε ότι θα ήταν ανοιχτή σε τροποποίηση νομοσχεδίων με βάση τις προτάσεις της αντιπολίτευσης - συμπεριλαμβανομένων των εμβληματικών σχεδίων για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν.

«Οι Γάλλοι μας ζητούν να μιλάμε ο ένας στον άλλον περισσότερο, να μιλάμε καλύτερα και να χτίζουμε μαζί», ανέφερε. «Για πάρα πολύ καιρό, στην πολιτική μας ζωή κυριαρχούν τα αντίπαλα μπλοκ», σχολίασε.

Η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους διαβίωσης θα είναι η κύρια προτεραιότητα, τόνισε, επιβεβαιώνοντας σχέδια για ενίσχυση των συντάξεων, όριο στις αυξήσεις ενοικίων και παράταση του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, τα οποία πρόκειται να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η εθνικοποίηση της EDF θα επιτρέψει να υλοποιηθούν «φιλόδοξα και ουσιαστικά έργα» για το ενεργειακό μέλλον της Γαλλίας, υπογράμμισε.

Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να έχουν διασφαλίσει οριακά ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να υπολογίζουν σε αποχή της ακροδεξιάς. Κάτι που πολιτικά δεν θα ήταν αποδεκτό. 

«Θα μπορούσαμε να φανταστούμε τίτλους όπως, 'η κυβέρνηση κέρδισε χάρη στην Εθνική Συσπείρωση'. Δεν θέλουμε να πέσουμε σε αυτή την παγίδα», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Τα αριστερά κόμματα σχολίασαν λέγοντας πως η απροθυμία της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης - για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια - είναι αντιδημοκρατική. Κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας, η οποία θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, η πρόταση δυσπιστίας αξιολογείται ως πολύ λιγότερο επικίνδυνο για την Μπορν, καθώς απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία για να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης.

Εκτός σημαντικού απροόπτου, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό, καθώς οι συντηρητικοί Les Republicains (LR) και το ακροδεξιό Rassemblement National τόνισαν ότι δεν θα την υποστήριζαν.

Ωστόσο, η πρόταση μομφής επιτρέπει στην αριστερή συμμαχία Nupes να εμφανιστεί ως ο κύριος αντίπαλος της κυβέρνησης, καθώς οι συντηρητικοί και οι ακροδεξιοί διαμηνύουν ότι θα παίξουν τον ρόλο μιας εποικοδομητικής, υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

«Θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και θα δείξει ποιος είναι με την πλειοψηφία και ποιος στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο σκληροπυρηνικός βουλευτής Μανουέλ Μπομπάρ στο ραδιόφωνο France Inter.

Όσοι δεν υποστηρίξουν την ψήφο δυσπιστίας θα είναι υπεύθυνοι για την παραμονή της Μπορν στην εξουσία, ανέφερε. 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια