Ο Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να αποκαλύψουν το πλάνο για τη νέα βοήθεια προς την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφού αποκάλεσε τη Συμμαχία των 32 μελών «πιο δυνατή από ποτέ» σε μια δυναμική ομιλία την Τρίτη, ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ στρέφονται τώρα στη δύσκολη δουλειά τους, αναφέρει το Reuters.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, αλλά η Σύνοδος Κορυφής θα δώσει επίσης στους ηγέτες την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν άλλα ενοχλητικά ζητήματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ισραήλ-Γάζας και της εμβάθυνσης των δεσμών μεταξύ Ρωσίας, Ιράν, Κίνας και Βόρειας Κορέας.
Οι φόβοι για Τραμπ, η γνωριμία με Στάρμερ και το δείπνο
Οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου πιθανόν να σηματοδοτήσουν μια απότομη αλλαγή στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.
Ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει το ποσό της βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία, καθώς και την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους συμμάχους γενικότερα.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ για τις πρώτες τους τετ-α-τετ συνομιλίες, λίγο μετά τη μεγάλη νίκη των Εργατικών στις εκλογές.
Ο Μπάιντεν θα παραθέσει επίσης δείπνο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, μια εκδήλωση που κανονικά θα περνούσε απαρατήρητη αλλά έχει τεθεί στο επίκεντρο λόγω ανησυχιών για το εάν ο Μπάιντεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεδρίας για άλλα τέσσερα χρόνια.
Το ζήτημα της πολεμικής οικονομίας και η σχέση ΝΑΤΟ - Ουκρανίας
Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία δεν διαθέτει τα πυρομαχικά και τα στρατεύματα για να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία, αλλά ότι μπορεί να διατηρήσει την πολεμική της οικονομία για τρία έως τέσσερα ακόμη χρόνια.
Η Ουκρανία επίσης δεν έχει συγκεντρώσει ακόμη τα πυρομαχικά και το προσωπικό που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει τις δικές της επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ελπίζοντας να αλλάξει την πορεία του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει η Συμμαχία να στείλει περισσότερα όπλα και χρήματα και να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας.
Παράλληλα, θα συναντήσει τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και σύμμαχο του Τραμπ, στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.
Ο Ζελένσκι συμμετέχει σε μέρη της συνόδου του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένος, αλλά η Ουκρανία θέλει τελικά να ενταχθεί στη Συμμαχία για να αποτρέψει περαιτέρω μελλοντικές επιθέσεις από τη Ρωσία.
Όμως, αυτό δεν θα συμβεί σύντομα. Οι υποψήφιοι πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ορισμένα από τα οποία είναι επιφυλακτικά για την πρόκληση άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Ωστόσο, ορισμένα μέλη θέλουν η συμμαχία να καταστήσει σαφές ότι η Ουκρανία κινείται προς το ΝΑΤΟ «αμετάκλητα» και επιθυμούν να κάνουν μια σαφή δήλωση πέρα από τη δέσμευση της συμμαχίας πέρυσι ότι «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ».
Ήδη, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει την παράδοση πέντε επιπλέον Patriot και άλλων στρατηγικών συστημάτων αεράμυνας για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Ακόμη περισσότερες ανακοινώσεις βοήθειας αναμένονταν στη σύνοδο κορυφής, η οποία σηματοδοτεί την 75η επέτειο της συμμαχίας.