Η ταχύτητα με την οποία ανακοινώθηκαν οι πρώτες υποψηφιότητες για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μετά την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ελάχιστοι πιάστηκαν... στον ύπνο από τις εξελίξεις. Θα έλεγε κανείς, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι ήταν έτοιμοι από καιρό να δηλώσουν συμμετοχή στην κούρσα της διαδοχής, γνωρίζοντας προφανώς ότι η καγκελάριος δεν θα άντεχε για πολύ.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, η μάχη διαγράφεται σκληρή και αμφίρροπη. Το αποτέλεσμά της δε είναι σημαντικό όχι μόνο για την περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης -μιας και η CDU είναι το μεγαλύτερο από τα τρία κόματα στον συνασπισμό- αλλά και για τους εταίρους της Γερμανίας, ειδικά στην Ευρώπη. Πάντως, λόγω και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Γερμανίας, ουδείς πρέπει να αναμένει θεαματικές ή ριζικές αλλαγές στη γραμμή που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες το Βερολίνο.
Για την ώρα, οι βασικότεροι διεκδικητές είναι οι εξής:
- Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Η επιτυχημένη πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Σάαρ, όπου κατάφερε να επικρατήσει και του Μάρτιν Σουλτς, εξελέγη σχεδόν ομόφωνα (με 99%) γενική γραμματέας της CDU τον περασμένο Φεβρουάριο. Θεωρείται κοινής αποδοχής, γνωρίζει πολύ καλά το κόμμα, αλλά αντιμετωπίζεται ως «άχρωμη» πολιτικά. Ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά της.
- Γενς Σπαν. Ο 38χρονος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης, προερχόμενος από τη νεολαία του κόμματος και μέλος της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, εμφορείται από εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις και στο παρελθόν έχει ασκήσει έντονη κριτική στην Μέρκελ, τόσο για το προσφυγικό όσο και για την πολιτική της έναντι της Ελλάδας, καθώς ως υφυπουργός του Σόιμπλε είχε ταχθεί υπέρ του Grexit. Δήλωσε επίσης υποψήφιος.
- Φρίντριχ Μέρτς. Μέχρι το 2002, ο Μέρτς ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, προτού τον εκπαραθυρώσει η Μέρκελ. Δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψε ως αναπληρωτής στο ίδιο πόστο, αλλά το 2009 αποχώρησε από την ενεργό πολιτική. Ανήκει στις τάξεις των σκληρών φιλοευρωπαϊστών και τώρα επιδιώκει την ολική επαναφορά -σήμερα, μάλιστα, επιβεβαίωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του.
- Άρμιν Λάσετ. Από τους ισχυρότερους εναπομείναντες πρωθυπουργούς σε κάποιο κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου το κόμμα του έχει 130.000 μέλη - τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Ηγείται ενός συνασπισμού της CDU με τους Φιλελεύθερους του FDP. Η κατάθεση υποψηφιότητας από την πλευρά του θεωρείται πιθανή.
- Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν. Η φιλόδοξη υπουργός Άμυνας θεωρείται ένα από τα πλέον έμπιστα πρόσωπα της Μέρκελ στο κυβερνητικό σχήμα. Για την ώρα, πάντως, δεν συμμετέχει ενεργά (τουλάχιστον δημοσίως) στις διαδικασίες διαδοχής, αλλά οι πάντες την υπολογίζουν.
AP Photo/Markus Schreiber