Η αναφορά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στη χώρα της ως «Μακεδονία» δεν ήταν τυχαία. «Ως άλλοτε καθηγήτρια νομικής στα Σκόπια, η Σιλιάνοφσκα ήξερε τι έκανε. Με αυτόν τον τρόπο έριξε λάδι σε μία φωτιά την οποία η Ευρώπη θεωρούσε πως έχει σβήσει» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung.
Όπως η DW επεξηγεί, στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία χρειάστηκε να διαπραγματευτεί αφ' ενός μεν με την Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών με ζήτημα την επίσημη ονομασία της χώρας, αφ' ετέρου δε με τη Βουλγαρία σχετικά με τη συνταγματική αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα. Ο επικεφαλής του κόμματος των εθνικιστών όμως Κρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε πως οι αλλαγές αυτές δεν πρόκειται να εγκριθούν από τον ίδιο αλλά αντί αυτών θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί.
Μόνο που σε κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμφωνήσουν τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ελλάδα. Αν και οι συντηρητικοί στην Αθήνα ήταν αντίθετοι στον συμβιβασμό με τη Βόρεια Μακεδονία το 2018, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αναγνωρίζουν σήμερα ρητώς τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «επικυρωμένη διεθνή συνθήκη, η οποία υπερισχύει κάθε άλλης νομικής διάταξης– εν αντιθέσει με τους εθνικιστές των Σκοπίων», επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.
Στο μεταξύ, η ΕΕ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «προειδοποίησαν τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. […] Το γραφείο της Σιλιάνοφσκα ανακοίνωσε πως στην επίσημη αλληλογραφία η πρόεδρος θα χρησιμοποιεί την ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Στις δημόσιες εμφανίσεις της όμως διατηρεί "το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, στα πλαίσια του προσωπικού δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση”».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ορκωμοσία της, η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αναφέρθηκε στη χώρα της ως «Μακεδονία», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις όπως εκείνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε πως με αυτόν τον τρόπο η πρόεδρος παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας της.