Τη συνέχιση των επιθέσεων κατά της Τουρκίας περιμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για πισώπλατο μαχαίρωμα από τις ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως η διασπορά ψευδών ειδήσεων για την οικονομία αποτελεί προδοσία.
Μιλώντας σε σύνοδο πρεσβευτών στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι η χώρα του βρίσκεται υπό οικονομική "πολιορκία" και οι δυσκολίες δεν σχετίζονται με τους οικονομικούς δείκτες. Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας ήταν πισώπλατη μαχαιριά κατά της Άγκυρας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει την «επίθεση» στην οικονομία της, ενώ επέμεινε ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή και ότι το νόμισμα θα επανέλθει σύντομα «σε πιο λογικά επίπεδα».
Σε μια προφανή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι τραμπούκοι του παγκόσμιου συστήματος δεν μπορούν να οικειοποιηθούν, χωρίς ντροπή, όσα έχουμε πληρώσει με αίμα».
Εισαγγελική έρευνα κατά των «εχθρών» της τουρκικής οικονομίας ξεκινά ο Ερντογάν
Τα σχόλια του Ερντογάν ακολούθησαν την εισαγγελική έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα πρωτοφανών πιέσεων.
Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.
Σύμφωνα με την Hurriyet εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκία ανακοίνωσε έχει ξεκινήσει ξεχωριστή έρευνα σε 346 λογαριασμούς social media στα οποία αναρτήθηκαν posts τα οποία βοήθησαν στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας.
Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.
Ινστιτούτο Ifo: Η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ
Πάντως παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, οι διεθνείς παράγοντες δεν πείθονται. Ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» εκτιμά την κατάσταση στην Τουρκία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φούεστ, αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Κάνει δε λόγο για «κλασική οικονομική και νομισματική κρίση» και τονίζει ότι η ''Αγκυρα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Φούεστ και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.