«Η σύγκρουση, οι κυρώσεις και η πίεση δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα. Η διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν»
ΥΠΕΞ Κίνας: Ένα «αόρατο χέρι» καθοδηγεί την κρίση στην Ουκρανία
AP
AP

ΥΠΕΞ Κίνας: Ένα «αόρατο χέρι» καθοδηγεί την κρίση στην Ουκρανία

«Η σύγκρουση, οι κυρώσεις και η πίεση δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα. Η διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν»

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο των ετήσιων εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου στο Πεκίνο, πως δεν πρέπει να επαναληφθεί στην Ασία κρίση παρόμοια με αυτή στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ανέφερε, επίσης, πως οι ΗΠΑ προσπαθούν, με τη στρατηγική τους για την περιοχή που αποκαλούν Ινδο-Ειρηνικό, να δημιουργήσουν «κλειστές κλίκες» που βλάπτουν τα συμφέροντα των κρατών της περιοχής.

Υποστήριξε ακόμη πως κάθε προσπάθεια περικύκλωσης της Κίνας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η κρίση στην Ουκρανία μοιάζει να οδηγείται από «αόρατο χέρι», που ωθεί την ένοπλη σύρραξη σε παράταση και κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο Τσιν Γκανγκ.

Το «αόρατο χέρι» που οδηγεί τη σύρραξη στην Ουκρανία

Αυτό το «αόρατο χέρι» μοιάζει να «χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να προωθηθούν συγκεκριμένες γεωπολιτικές ατζέντες», τόνισε ο κ. Τσιν σε ομιλία του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, καλώντας να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.

«Η σύγκρουση, οι κυρώσεις και η πίεση δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα. Η διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν και πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών», τόνισε ο Τ. Γκανγκ, επαναλαμβάνοντας εν μέρει θέσεις που έχουν εκφραστεί ήδη από την Κίνα.

Η επανάληψη των θέσεων του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία καταγράφεται με φόντο την αυξανόμενη ένταση στη σχέση της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αμφισβητεί την ειλικρίνεια του Πεκίνου όταν εκφράζει την προθυμία να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, επειδή δεν χαρακτηρίζει τη Ρωσία την επιτιθέμενη πλευρά, τον εισβολέα.

Ο κ. Τσιν επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει προμηθεύσει κανένα από τα εμπόλεμα μέρη με στρατιωτικό εξοπλισμό, εν μέσω ολοένα πιο μεγαλόφωνων απειλών από τις ΗΠΑ πως θα υπάρξουν «συνέπειες», που δεν διευκρινίζονται, αν στείλει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία.

Η Κίνα «δεν είναι μέρος αυτής της κρίσης και δεν έχει προμηθεύσει με εξοπλισμούς καμιά πλευρά της ένοπλης σύρραξης. Σε ποια βάση λοιπόν διατυπώνονται κατηγορίες, γίνεται λόγος για κυρώσεις και απειλείται η Κίνα; Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», έκρινε ο κινέζος ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης:

Σι Τζινπίνγκ: ΗΠΑ και Δύση εφαρμόζουν πολιτική ανάσχεσης και καταστολής της Κίνας