Την κρισιμότητα της περιόδου την οποία διανύει η χώρα τόνισε η Τερέζα Μέι, σε σημερινή της συνέντευξη στο Sky News. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένη να πάει έως το τέλος τη συμφωνίας της για το Brexit.
H Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη οι 48 υπογραφές για την πρόταση μομφής εναντίον της, στην λεγόμενη επιτροπή 1922 και διεμήνυσε εκ νέου πως οι επιλογές παραμένουν τρεις: α) η συμφωνία, που έκλεισε, β) no deal και γ) no Brexit. Το τρίτο, ξεκαθαρίζει, κανείς δεν έχει τη νομιμοποίηση να το πράξει και επιμένει πώς ό,τι και εάν συμβεί η χώρα θα βγει από την κοινότητα τον Μάρτιο του 2019.
''The 48 letter limit has not been reached'' says Theresa May, meaning there are not enough no-confidence letters to trigger a Tory leadership contest #Ridge
— Ridge on Sunday (@RidgeOnSunday) 18 Νοεμβρίου 2018
Follow live updates and analysis here: https://t.co/sNm2BeCNmS pic.twitter.com/SElPvqX8Sn
Συγκεκριμένα στην συνέντευξη της, η Μεί ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες επτά ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Αποκάλυψε ότι μέσα στην εβδομάδα θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας με νόημα ότι "δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα ως ότου συμφωνηθούν τα πάντα".
Όσο αφορά την συμφωνία καθεαυτή, η πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ε.Ε. αρχικά ήθελε να προσφέρει στη Βρετανία μία συμφωνία «έτοιμη από το ράφι», ωστόσο, η κυβέρνησή της πάλεψε για το καλύτερο δυνατό. «Χρειάστηκε χρόνο, αλλά κατέληξαν να πουν ότι ναι συμφωνούν να δώσουν στη Βρετανία μία πιο φιλόδοξη σχέση με την Ε.Ε. από ό,τι αρχικά σκέφτονταν» ανέφερε.
Την παραπάνω άποψη επανέλαβε άλλωστε σε σημερινό της άρθρο στην εφημερίδα Sun on Sunday όπου έγραψε «Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι. Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ».
Καθήκον της είναι όπως τόνισε να υλοποιήσει το Brexit για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες στο δημοψήφισμα του 2016 και ότι το λεγόμενο backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία είναι προσωρινό μέτρο μέχρι όλες πλευρές συμφωνήσουν σε κάτι μονιμότερο.
Σύμφωνα εν τω μεταξύ με πληροφορίες, από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι έσπευσαν χθες να ξεκαθαρίσουν στη βρετανική κυβέρνηση πως εάν τελικά θελήσει να παραμείνει η χώρα περισσότερο στην κοινότητα, μεταθέτοντας την έξοδο για ένα χρόνο, ο λογαριασμός του διαζυγίου θα αυξηθεί κατά 10 δισ. στερλίνες.
Με φόντο τα παραπάνω πάντως, ο Ντόμινικ Ράαμπ που παραιτήθηκε από την θέση του Υπουργού Brexit ασκεί κριτική εκ νέου κριτική στην Μέι λέγοντας ότι δεν έχει «την πολιτική βούληση να δώσει λύση στην κρίση».
Ταυτόχρονα, μέλη της κυβέρνησης, η Άντρεα Λίντσομ, υπουργός υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης στη Βουλή, αλλά και οι υπέρμαχοι του Brexit Μάικλ Γκόουβ, Λίαμ Φοξ, Κρις Γκρέιλινγκ και Πένι Μόρντοντ, ασκούν πίεση στη Μέι να αλλάξει τη συμφωνία. Γεγονός που φαίνεται μάλλον αδύνατο, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν διατυπώσει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία δεν αλλάζει.
Υφυπουργός Brexit: Μια αλλαγή στην ηγεσία θα συνιστούσε έναν μάταιο περισπασμό
Ο υφυπουργός για το Brexit Κουάσι Κουαρτένγκ μιλώντας σήμερα στο BBC χαρακτήρισε μάταιο περισπασμό μια πιθανή ανατροπή της Τερέζα Μέι από την ηγεσία των Συντηρητικών.
"Η απόκτηση νέου αρχηγού δεν πρόκειται να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά όυτε και θα αλλάξει την κοινοβουλευτική αριθμητική, επομένως είναι ένας μάταιος περισπασμός", είπε ο Κουαρτένγκ, ο οποίος ορίστηκε στην θέση αυτή από την πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα έπειτα από την παραίτηση του προκατόχου του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Τερέζα Μέι για το Brexit.
Τζ. Κόρμπιν: Δεν αποτελεί επιλογή για το σήμερα ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit είναι μια επιλογή για το μέλλον παρά για το σήμερα.
«Είναι μια επιλογή για το μέλλον, αλλά δεν είναι μια επιλογή για το σήμερα, διότι εάν είχαμε αύριο ένα δημοψήφισμα, πάνω σε τι θα ήταν; Ποιο θα ήταν το ερώτημα;», δήλωσε ο Κόρμπιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Ερωτηθείς αν σε ένα νέο δημοψήφισμα θα πρέπει να υπάρχει η επιλογή παραμονής στην ΕΕ και αν θα υποστήριζε αυτή την παραμονή, περιορίστηκε να απαντήσει ότι υπάρχει χρόνος για μία καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ και ότι δεν μπορεί να ξέρει πώς θα ψήφιζε στο μέλλον.