Τα ανοίγματα της Αθήνας στη Λιβύη και τo ταξίδι Δένδια
Shutterstock
Shutterstock
Αν.Μεσόγειος

Τα ανοίγματα της Αθήνας στη Λιβύη και τo ταξίδι Δένδια

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός στην Τρίπολη από τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μενφι την Πέμπτη, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα κι άλλους Λίβυους αξιωματούχους. Μετά την επίσκεψη στην Ανατολική Λιβύη τον Απρίλιο του 2021, ο Δένδιας προσπαθεί να δώσει ένα στίγμα για την Αθήνα αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Ο Δένδιας φυσικά θα προσπαθήσει με συμβολικές ενέργειες να καταδείξει την ελληνική παρουσία στη Λιβύη, σε όλα τα επίπεδα. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα παραδώσει δωρεά εμβολίων κατά του κορονοϊού κατά την επίσκεψη του στη Βεγγάζη. Όμως το πολιτικό διακύβευμα της συνάντησης του είναι μάλλον το σημαντικότερο.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η προοπτική έναρξης σεισμικών ερευνών στα νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη. Αυτό άλλωστε δηλώνεται και στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπ. Εξ. όπου αναφέρει πως οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης στη βάση ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας. Το παράτυπο τουρκικό μνημόνιο και η πρόσφατη αναβάθμισή του βρίσκονται βέβαια πάντα στον ορίζοντα.

Το άνοιγμα της Ελλάδας στη Λιβύη στοχεύει φυσικά στην προσπάθεια οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, με τη διερεύνηση της δυνατότητας της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από κοινού. Όσο βέβαια επικρατεί το πολιτικό χάος στη Λιβύη, αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο. Όχι τυχαία άλλωστε, η συνάντηση με τον Μοχάμεντ αλ Μένφι βασίζεται στη καλή σχέση που υφίσταται με την ελληνική πλευρά.

Η Αθήνα αναμένεται βέβαια να αναφερθεί στην ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, αν και από μόνη της η εκλογική διαδικασία δεν αποτελεί πανάκεια, όπως έχει δείξει το παρελθόν και το χάος που ακολούθησε το 2014. Ωστόσο η Ελλάδα θα προσπαθήσει να δείξει τον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λιβύης, καθώς τα κράτη της Ευρώπης οφείλουν να ασχοληθούν με τα τεκταινόμενα στη χώρα, έπειτα από την επέμβασή τους για το τέλος της περιόδου Καντάφι. Είναι πιθανότερο μία αντιπροσωπευτική και νόμιμη κυβέρνηση στην Τρίπολη να ακολουθήσει μία διαφορετική πορεία από ότι για παράδειγμα η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ή εκείνη του Σάρατζ το προηγούμενο διάστημα.