Τα σενάρια για την 9η Μαΐου και οι ρωσικοί σχεδιασμοί

Τα σενάρια για την 9η Μαΐου και οι ρωσικοί σχεδιασμοί

Η ημέρα εορτασμού της νίκης επί του ναζισμού θεωρείται από τους Δυτικούς ως ένα ορόσημο για την επόμενη φάση του πολέμου. Η ελπίδα για έναν πιθανό τερματισμό των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, όπου το Κρεμλίνο θα αναζητήσει ένα συμβολικό γεγονός για να ανακηρύξει μία μεγάλη νίκη, μετά από τις εξελίξεις στο Αζοφστάλ, δεν σημαίνει πως το ο πόλεμος του Πούτιν δεν θα συνεχιστεί ή θα επεκταθεί.

Το επόμενο βήμα της Ρωσίας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, που το γνωρίζει μόνο ίσως ο πολύ στενός κύκλος του πουτινικού καθεστώτος. Η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, όπου στη Ρωσία εορτάζεται η επικράτηση επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φέτος αναμένεται να συνδυαστεί με σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο βομβαρδισμός του γιγαντιαίου βιομηχανικού συγκροτήματος χάλυβα Αζοφστάλ και η επικείμενη εισβολή για την εξουδετέρωση των πολιορκημένων μαχητών έχει σκοπό να σηματοδοτήσει τη ρωσική επικράτηση της Μαριούπολης, μία πόλη το Κρεμλίνο έχει αναδείξει ως βασικό στόχο. Ενδεχομένως, στη Μόσχα να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, ώστε να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την ενθυλάκωση της Μαριούπολης ως απόδειξη για τη θετική πορεία του πολέμου για τη Ρωσία. Άλλωστε, καιρό τώρα συζητούνταν πως ο λόγος που το Κρεμλίνο δεν είχε διατάξει την ισοπέδωση του Αζοφστάλ, δεν ήταν απλά ανθρωπιστικός, λόγω της παρουσίας αμάχων, αλλά η ημερομηνία ορόσημο της 9ης Μαΐου.

Είναι αλήθεια πως το Κρεμλίνο δεν είχε προετοιμάσει το ρωσικό κοινό για την εισβολή στην Ουκρανία που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη του Φεβρουαρίου. Όσο και εάν το πουτινικό καθεστώς έχει ολισθήσει στην αυταρχικότητα, η αποδοχή των πράξεων του από την κοινή γνώμη εξακολουθεί να αποτελεί έναν παράγοντα στις αποφάσεις του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν άλλωστε συχνά θέλει να αιτιολογεί τις αποφάσεις του δημόσια.

Οπότε η θεσμοθετημένη ημέρα της 9ης Μάϊου θα χρησιμεύσει ιδιαίτερα για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, όπου σταθερά τονίζεται η εισβολή ως προσπάθεια «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας. Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας σε τιμή των αγωνιστών εναντίον των ναζί θα είναι η καλύτερη εικόνα στον μηχανισμό της Μόσχας. Τα σενάρια βέβαια συμπεριλαμβάνουν την πιθανή προσάρτηση των ουκρανικών περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στο πρότυπο της Κριμαίας, ώστε να ξυπνήσουν μνήμες αναβίωσης της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας, με κέντρο τη Μόσχα.

Το αμερικανικό περιοδικό Νewsweek εικάζει πως ο Πούτιν μπορεί να προετοιμάζει το κοινό για μία ενδεχόμενη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Οι διαμάχες με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία έχουν ανοίξει σε τόσο μεγάλο βαθμό, που εκτείνονται από την ανατολική Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, συμπεριλαμβανομένης της Βαλτική, και απειλούν να μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές.

Παρά τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες, οι προσδοκίες για μία γρήγορη παύση των πολεμικών επιχειρήσεων είναι αμφίβολο εάν θα ευοδωθούν. Αντί τα μέτωπα της διαμάχη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή να κλείνουν, ανοίγουν όλο και περισσότερα. Η περίπτωση της Υπερδνειστερίας και η αναστάτωση στη Μολδαβία είναι ενδεικτική των στοχεύσεων του Κρεμλίνου να δημιουργεί ζητήματα σε κάθε δυνατή περίπτωση. Είναι αρκετοί εκείνοι που βλέπουν ένα ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Τιρασπόλ, ενώ αναφορές υπάρχουν και για υβριδικές επιθέσεις στην περιοχή.

Ενδεχομένως, η ενεργοποίηση της Γερμανίας στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών να ήταν κάτι που δεν είχε προβλέψει το Κρεμλίνο. Ακόμα και στο νέο μέτωπο που έχει δημιουργηθεί κοντά στη Ρουμανία, το Βερολίνο μαζί με το Παρίσι φαίνεται να οδηγούν την αντίσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έντονη επιθετικότητα της Μόσχας, με τη στήριξη της Μολδαβίας. Οι ευρωπαϊκές προθέσεις, όπως εκδηλώθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ενταθεί η στρατιωτική βοήθεια προς τη Μολδαβία, ώστε να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν τα στρατεύματα της, δείχνει το πνεύμα που επικρατεί πλέον στις Βρυξέλλες.

Παρ’ όλα αυτά, η 9η Μαΐου θα εορταστεί και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά με τη μορφή της ημέρας της Ευρώπης και με εντελώς διαφορετικό πρόσημο, από το μπαράζ εθνικισμού και μιλιταρισμού που ετοιμάζεται στη Μόσχα από το καθεστώς του Πούτιν. Τα φώτα όλα όμως θα βρίσκονται στο Κρεμλίνο και τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει, ενώ ο κλοιός γύρω του σφίγγει.