Ταϊβάν: Χρειαζόμαστε Ευρωπαίους φίλους για να διατηρήσουμε το status quo στα στενά
AP
AP

Ταϊβάν: Χρειαζόμαστε Ευρωπαίους φίλους για να διατηρήσουμε το status quo στα στενά

Η Ταϊβάν θέλει να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα διατηρώντας το status quo στον πορθμό που μοιράζεται με την Κίνα και χρειάζεται την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κρατών για να το επιτύχει, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου.

«Προκειμένου η Ταϊβάν να παραμείνει ισχυρή και ανθεκτική και να έχει το θάρρος να συνεχίσει την πολιτική της διατήρησης του status quo, χρειαζόμαστε όντως την υποστήριξη των Ευρωπαίων φίλων», δήλωσε ο Γου σε ομιλία του σε συνέδριο στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα.

Η Κίνα διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως έδαφός της και δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση βίας για να τη θέσει υπό τον έλεγχό της. Η Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Τα διδάγματα από την εισβολή στην Ουκρανία

Ο Γου δήλωσε ότι η Ταϊβάν αντλεί διδάγματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της έναντι της Κίνας, την οποία ανέφερε με τα αρχικά της επίσημης ονομασίας της, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

«Για πολλούς παρατηρητές σε όλο τον κόσμο, η εισβολή (του κινεζικού στρατού) μπορεί να μην είναι επικείμενη ή αναπόφευκτη και η Ταϊβάν και οι εταίροι προσπαθούν να την αποτρέψουν», δήλωσε ο Γου.

«Αλλά η ΛΔΚ ακολουθεί την "Τέχνη του Πολέμου" του Σουν-Τσε, προσπαθώντας να συντρίψει τον εχθρό χωρίς να πάει σε πόλεμο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η ΛΔΚ συνεχίζει να τεντώνει τους μυς της για να εκφοβίσει την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων της πέρα από τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν».

Η Ταϊβάν δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με καμία ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από το Βατικανό.

Διατηρεί όμως εκτεταμένες ανεπίσημες σχέσεις και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήταν ιδιαίτερα πρόθυμες να δείξουν υποστήριξη στην Ταϊβάν -ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- αψηφώντας την οργή του Πεκίνου για τέτοιου είδους επαφές και μειώνοντας τη διπλωματική απομόνωση της Ταϊβάν.

Ο Γου μίλησε σε εκδήλωση δεξαμενής σκέψης αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία του Τσέχου προέδρου Πετρ Πάβελ, την οποία ο Γου παρακολούθησε από την πρώτη σειρά. Ο Πάβελ αποχώρησε από την αίθουσα μετά την ομιλία του.

Σε δεύτερο ταξίδι στην κεντροευρωπαϊκή χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επίσκεψή του το 2021, συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο της τσεχικής Γερουσίας Μίλος Βίστριλ, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τσεχικών προσπαθειών για την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων με την Ταϊβάν και την επισκέφθηκε το 2020.

Επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για το ταξίδι του Γου, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο Γου αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε την Παρασκευή την Ευρώπη να μην έχει επίσημες ανταλλαγές με την Ταϊβάν και να μην υποστηρίζει «δυνάμεις ανεξαρτησίας».

Το Πεκίνο κατηγορεί την κυβέρνηση του νησιού υπό την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν ότι επιδιώκει την ανεξαρτησία. Η ίδια έχει ορκιστεί να διατηρήσει το status quo της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν.