Σημείο των καιρών και των υπερσυντηρητικών ανέμων που πνέουν στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και την πολιτική σκηνή της Γαλλίας αποτελεί η «είδηση» που δεν ήλθε μέσα από τις σελίδες της έγκριτης εφημερίδας Le Journal du Dimanche, αλλά αντίθετα από την ηχηρή απουσία της από τα περίπτερα, μετά την ανάθεση από την νέα ιδιοκτησία της «γραμμής» του εντύπου σε γνωστό ακροδεξιό δημοσιογράφο, τόσο ενάντια στην επιθυμία των συντακτών, όσο και στις αξίες που σταθερά πρεσβεύει η μοναδική κυριακάτικη έκδοση εφημερίδας της χώρας με εβδομαδιαίες πωλήσεις 140.000 φύλλων.
Πρόκειται για τον 34χρονο Ζοφρουά Λεζέν, προσκείμενο σε ανώτερα στελέχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, περιλαμβανομένου του καταδικασθέντα κατ’ επανάληψη για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους και πρώην προεδρικού υποψηφίου Ερίκ Ζεμούρ, και η πρόσληψή του φέρει την «υπογραφή» του Γάλλου δισεκατομμυριούχου βιομηχάνου και μεγιστάνα των ΜΜΕ Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος προωθεί τον ακραίο συντηρητισμό στη «δεξαμενή» των μέσων ενημέρωσης που κατέχει και διαρκώς διευρύνει.
Ο Ζοφρουά Λεζέν, «εκφράζει ιδέες που είναι αντίθετες από τις αξίες της εφημερίδας Le Journal du Dimanche τα τελευταία 75 χρόνια», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ένωση των δημοσιογράφων της εφημερίδας, οι οποίοι περιήλθαν σε κατάσταση σοκ αφότου ενημερώθηκαν για την «άφιξη» του πρώην διευθυντή σύνταξης του ακροδεξιού περιοδικού Valeurs Actuelles.
Για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, η εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD), δεν κυκλοφόρησε στις 25 Ιουνίου, με τους δημοσιογράφους και το συνολικό προσωπικό της να απεργούν διαμαρτυρόμενοι για το πρόσωπο που, όπως καταγγέλλουν, έρχεται να αλλοιώσει και να εξαλείψει την ταυτότητα του εντύπου, προειδοποιώντας πως η κίνηση του Βενσάν Μπολορέ δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως καταστροφική για την αξιοπιστία του τίτλου.
Άνθρωποι του χώρου του πολιτισμού και της τέχνης, συγγραφείς, ιστορικοί ακαδημαϊκοί, και πολιτικοί του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde, τασσόμενοι στο πλευρό των δημοσιογράφων της εφημερίδας, η οποία έχει οικοδομήσει το προφίλ της επάνω σε συνεντεύξεις πολιτικών και μία βαθιά ματιά και καταγραφή της εσωτερικής πολιτικής, ανεξαρτήτως κυβερνώντος κόμματος.
«Για πρώτη φορά στη Γαλλία μετά την απελευθέρωση, ένα μεγάλο εθνικό μέσο ενημέρωσης θα διευθύνεται από μία ακροδεξιά προσωπικότητα. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο που μας αφορά όλους», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή που φέρει εκατοντάδες υπογραφές, περιλαμβανομένης της προερχόμενης εκ των Σοσιαλιστών δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
Επί των ημερών του Ζοφρουά Λεζέν στο Valeurs Actuelles, το έντυπο καταδικάστηκε για ρητορική μίσους και του επιβλήθηκε πρόστιμο μετά τη δημοσίευση μίας «ιστορίας» που συνοδευόταν με γελοιογραφίες που απεικόνιζαν την βουλευτή Ντανιέλ Ομπονό ως αλυσοδεμένη σκλάβα. Το περιοδικό έχει μακρύ ιστορικό σε ρατσιστικά πρωτοσέλιδα με τη στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Ζητήματα προσφιλή για τον Λεζέν ήταν το μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα, η υποτιθέμενη προκατάληψη αριστερών μέσων ενημέρωσης, η εξάπλωση του ισλαμισμού και άλλα παρεμφερή. «Σώστε τους 50χρονους λευκούς ετεροφυλόφιλους άνδρες» ήταν ένα από τους τίτλους που άφησε… παρακαταθήκη πριν τερματιστεί η συνεργασία του το Μάιο.
Ο ίδιος ο Λεζέν στάθηκε στο πλευρό του Ερίκ Ζεμούρ -θιασώτη, μεταξύ άλλων, της ακραία ρατσιστικής και συνωμοσιολογικής θεωρίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης»- κατά την εκστρατεία που διεξήγαγε για τη γαλλική προεδρία το 2022, ενώ συνδέεται και με προσωπική φιλία με την Μαριόν Μορεσάλ, ανιψιά της «καλπάζουσας» στις δημοσκοπήσεις Μαρίν Λεπέν, η οποία μεταπήδησε από τον Εθνικό Συναγερμό της θείας της στην πλευρά Ζεμούρ.
Η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, συντάχθηκε με τους πολιτικούς της Αριστεράς, καθώς και με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, εκφράζοντας ανησυχία για την ανάληψη ενός τόσο σημαντικού μέσου ενημέρωσης από τον Ζοφρουά Λεζέν. «Κατανοώ τις ανησυχίες στην αίθουσα σύνταξης. Από νομικής άποψης, η JDD μπορεί να γίνει ό,τι θέλει, αρκεί να σέβεται το νόμο. Όμως όσον αφορά τις αξίες της δημοκρατίας, πώς μπορούμε να μην θορυβηθούμε;», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Mon rituel du dimanche, c’était de me réveiller avec le JDD. Aujourd’hui il ne paraît pas. Je comprends les inquiétudes de sa rédaction. En droit, le JDD peut devenir ce qu'il veut, tant qu’il respecte la loi. Mais pour nos valeurs républicaines comment ne pas s’alarmer?
— Rima Abdul Malak (@RimaAbdulMalak) June 25, 2023
Ο διορισμός του Λεζέν χαρακτηρίστηκε από οκτώ πρώην διευθυντές σύνταξης της εφημερίδας ως «πρόκληση και απόδειξη ότι η ακροδεξιά εγκαθίσταται πλέον στα μέσα ενημέρωσης».
Η Journal du Dimanche περιήλθε πρόσφατα υπό την ιδιοκτησία του Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος προοδευτικά έχει χτίσει μία αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης αποκτώντας τηλεοπτικά δίκτυα, τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και τώρα την JDD. Η Κομισιόν άναψε πρόσφατα το «πράσινο φως» υπό όρους στην Vivendi, τον όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης του Μπολορέ, για να εξαγοράσει τη Lagardère, η οποία κατείχε την JDD, αλλά και το περιοδικό Paris Match.
Όταν το 2016 απέκτησε το δίκτυο iTEle ακολούθησε μία ιστορική απεργία 31 ημερών, που οδήγησε στην αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού του σταθμού και στη μετατροπή του σε μία συντηρητική πλατφόρμα που μετονομάστηκε σε CNews και μετατράπηκε στο «Fox News» της Γαλλίας.
Διαβάστε επίσης
Προβάδισμα 10 μονάδων της Λεπέν έναντι του Μακρόν αν γίνονταν τώρα εκλογές