Το αίτημα να αποδεχτεί «την ισότιμη δομή δύο κρατών» στην Κύπρο, έθεσε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερσίν Τατάρ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για αναγνώριση.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τατάρ δήλωσε ότι η νέα διαδικασία για την Κύπρο «θα συνεχιστεί μόνο σε επίπεδο αποδεκτό και από τα δύο μέρη» και πως «η κυβέρνησή του δεν θα συμβιβαστεί με την αρχή της κυριαρχίας».
Ο Τατάρ έκανε τα σχόλια στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του, ο Τατάρ είπε ότι μετέφερε και «τις επιθυμίες της ΤΔΒΚ» προκειμένου να συνεργαστούν σε θέματα όπως «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ίση πρόσβαση στην ΕΕ, παράτυπη μετανάστευση, εκκαθάριση ναρκοπεδίων».
Κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι λόγω της κωλυσιεργίας που επιδεικνύει οι απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ερτζάν εξακολουθούν να μην είναι δυνατές.
«Ο τουρκικός λαός έχει επίσης το δικαίωμα να ζει στο νησί όσο και οι Έλληνες. Επί 60 χρόνια, ο τουρκοκυπριακός λαός αντιμετωπίζει μεγάλη αδικία», ισχυρίστηκε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «υποστηρίζει την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Με τις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας μέχρι τέλους», συνέχισε και υποστήριξε πως «οι Έλληνες προσπαθούν να αφομοιώσουν το τουρκικό έθνος και να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί.».
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Γκουτέρες στη Γενεύη, ο Τατάρ είπε: «Επαναλάβαμε στον Γενικό Γραμματέα ότι δεν θα μπούμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς να γίνουν αποδεκτοί οι όροι κυριαρχίας και ισότητας μας και από τις δύο πλευρές. Έδειξε επίσης κατανόηση για αυτά και είπε ότι παρακολούθησε στενά τα γεγονότα, συμφώνησε μαζί μας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές με την ελεύθερη βούληση και των δύο πλευρών και μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα ασκήσει ποτέ πίεση».
Ο Τατάρ έφρασε στο σημείο να ισχυριστεί για την ιστορία των Τουρκοκυπρίων στο νησί, ότι «κατείχαν το νησί από το 1571 μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης, εκδιώχθηκαν βίαια και ίδρυσαν το δικό τους κράτος από το μηδέν δια της βίας».
Δηλώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι «μέρος του Μεγάλου Τουρκικού Έθνους», ο Τατάρ αξιολόγησε τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητή. «Κατά κάποιον τρόπο εκπροσωπούμε ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε και σημείωσε ότι «αυτά τα επιτεύγματα έγιναν αναμφίβολα με την υποστήριξη της Τουρκίας. Τώρα, είναι σημαντικό να στεφθεί με μια λύση δύο κρατών».