Στα χνάρια του Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Κύπρος ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και δεν δόθηκε ποτέ στη Βρετανία, επομένως, τώρα, ανήκει στην Τουρκία.
Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Güneş το δημοσίευμα της οποίας αναμεταδίδει το κυπριακό μέσο sigmalive.com, ο Τατάρ, επισκέφθηκε το συγκρότημα οθωμανικών αρχείων της Διεύθυνσης Κρατικών Αρχείων στην Κωνσταντινούπολη, όπου και έγινε δεκτός από τον καθηγητή Δρ. Ουγούρ Ουνάλ (Uğur Ünal), διευθυντή των Κρατικών Αρχείων και ενημερώθηκε για το αρχείο, όπως αναφέρεται στην επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Τατάρ συνοδευόταν από τον Εζντάν Σαντραζάμ (Ejdan Sadrazam) λεγόμενο διευθυντή του «κρατικού αρχείου» και τη Φατμά Ντεμιρέλ (Fatma Demirel) λεγόμενη γενική πρόξενος της «ΤΔΒΚ» στην Κωνσταντινούπολη.
Είχε επίσης την ευκαιρία να εξετάσει τη συμφωνία μίσθωσης που υπεγράφη μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βρετανικού Βασιλείου το 1878 και δήλωσε ότι εάν το έγγραφο αυτό δεν ήταν διαθέσιμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προβεί σε διαφορετικές θέσεις, αλλά όπως φαίνεται στο έγγραφο αυτό, η διοίκηση του νησιού αφέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν μεταβιβάστηκαν.
Λέγοντας ότι και μόνο από αυτό το έγγραφο μπορεί να γίνει κατανοητή η σημασία του αρχείου ο Τατάρ υποστήριξε ότι ένα έθνος που μεταφέρει το παρελθόν του στο μέλλον θα καταλαμβάνει πάντα τη θέση του στην ιστορία. Τόνισε δε ότι για να επιβιώσει ένα έθνος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε Τούρκος νέος πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί αυτό το αρχείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκικό λαό.
Παράλληλα, υπενθύμισε το «πρωτόκολλο» συνεργασίας μεταξύ των διευθύνσεων αρχείων της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος και δήλωσε ότι οι απαραίτητες εργασίες στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» θα ξεκινήσουν γρήγορα, καθώς είναι σημαντική η μεταφορά στην «ΤΔΒΚ» της εδώ εμπειρίας και γνώσης και για τη σωστή μεταφορά της τουρκοκυπριακής ιστορίας στις μελλοντικές γενιές.
Αντιπρόεδρος Τουρκίας: «Χαρούμενη Ειρήνη» η εισβολή στην Κύπρο
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ σε χαιρετισμό σε δείπνο ιφτάρ με Τουρκοκύπριους στην Κωνσταντινούπολη εξήρε τη ατέρμονη συνεργασία και στήριξη μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, ενώ χαρακτήρισε «πηγή ευδαιμονίας» και «σωτήρια» για τους Τ/Κ την εισβολή, διαφορετικά θα ήταν σήμερα μία... Γάζα, όπως αναφέρει το κυπριακό μέσο.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος εισήγαγε έναν καινούριο όρο για την εισβολή στην Κύπρο, αποκαλώντας την «Χαρούμενη Ειρηνευτική Επιχείρηση», ενώ ανήγγειλε ότι στα 50 χρόνια φέτος της εισβολής η Τουρκία σχεδιάζει την αποστολή πλοίου στα Κατεχόμενα με βετεράνους.
«Με πνεύμα κοινού αγώνα, οι στρατιώτες μας και οι μουτζαχεντίν μας πολέμησαν για την ανεξαρτησία δίπλα δίπλα στην “Χαρούμενη Ειρηνευτική Επιχείρηση” το 1974. Η Επιχείρηση “Χαρούμενη Ειρήνη” έβαλε τέλος στην καταπίεση, τον τρόμο και τις απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού που στόχευαν τους Τουρκοκύπριους.
Φέτος θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της Επιχείρησης “Χαρούμενη Ειρήνη” με ενθουσιασμό και, Θεού θέλοντος, με διαφορετικές εκδηλώσεις. Πρόθεσή μας είναι να οργανώσουμε μετάβαση με πλοίο στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.
Εκεί, θα προσθέσουμε μια διαφορετική πινελιά σε αυτή την όμορφη μέρα με βετεράνους μας και ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Θα οργανώσουμε αυτές τις εκδηλώσεις μαζί με την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θυμάμαι με έλεος και ευγνωμοσύνη όλους τους στρατιώτες, τους μουτζαχεντίν, τους μάρτυρες που πολέμησαν γενναία για την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων και πέθαναν για αυτόν τον σκοπό.
Τιμώ επίσης με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του γιατρού Φαζίλ Κιουτσούκ και του ιδρυτή προέδρου Ραούφ Ντενκτάς, που ηγήθηκε του αγώνα για την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τιμήσω τη μνήμη του αείμνηστου Ετζεβίτ και του αείμνηστου Ερμπακάν, οι οποίοι ηγήθηκαν της επιχείρησης “Χαρούμενη Ειρήνη”. Ο Αλλάχ να τους ευλογεί».