Η πρόσφατη σύλληψη του ιδρυτή της Telegram στη Γαλλία πυροδότησε περιπέτειες στη γαλλική κυβέρνηση. Τώρα ο Πάβελ Ντούροφ αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα και στη Νότια Κορέα.
Σύμφωνα με το CNBC, ο επικεφαλής ανακριτής της αστυνομίας της χώρας ανακοίνωσε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τον πιθανό ρόλο της πλατφόρμας στην υποκίνηση σεξουαλικών εγκλημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap.
Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο των προσπαθειών της Νότιας Κορέας να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πορνογραφίας deepfake που έχει ως στόχο τις νεαρές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων.
Η έρευνα αποτελεί άλλη μια σημαντική νομική πρόκληση για την Telegram μετά τη σύλληψη του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της, Ντούροφ για φερόμενα αδικήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.
Γαλλία και Νότια Κορέα αναζητούν στοιχεία
Ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές μετά από προκαταρκτική έρευνα για την Telegram που ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου.
Παράλληλα με την έρευνα της Νότιας Κορέας, οι γαλλικές αρχές εξέταζαν το ρόλο της πλατφόρμας στη διανομή πορνογραφικών εικόνων ανηλίκων, καθώς και τη διευκόλυνση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών και της απάτης.
Ο Ντούροφ φέρεται να κατηγορήθηκε ότι απέτυχε να αποσύρει αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες στην πλατφόρμα. Η Telegram ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι τηρεί τους νόμους της ΕΕ και ότι ο Ντούροφ δεν είχε «τίποτα να κρύψει».
Pavel Durov | AP Photo, Tatan Syuflana
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yonhap τη Δευτέρα (2/9), ο Γου Γιονγκ Σου, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών, συνέδεσε την υπόθεσή τους με εκείνη της Γαλλίας και δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια συνεργασίας με τους Γάλλους συναδέλφους τους και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Η έρευνα θα μπορούσε να περιπλέκεται από το γεγονός ότι η Telegram δεν παρέχει εύκολα δεδομένα, όπως πληροφορίες λογαριασμών, σε οποιαδήποτε κρατικά ερευνητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ΗΠΑ, φέρεται να είπε ο Γιονγκ Σου.
Η άρνηση της Telegram να μοιραστεί πληροφορίες με τους ερευνητές όταν απαιτείται από το νόμο έχει επίσης επισημανθεί στη γαλλική έρευνα.
Μάλιστα, η πλατφόρμα αντιμετώπισε πρόσφατα νομικό έλεγχο και στη Βραζιλία και στη Γερμανία, λόγω ανησυχιών σχετικά με παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο.
Η πλατφόρμα ως πόλος παρανομίας
Ενώ η Telegram έχει υποστηρίξει ότι οι πρακτικές της για τη δημιουργία και διάχυση του περιεχομένου λειτουργούν «εντός των προτύπων του κλάδου και βελτιώνονται συνεχώς», ορισμένα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας την έχουν καταστήσει στο επίκεντρο του ελέγχου παγκοσμίως.
Απαιτώντας από τους χρήστες να παρέχουν μόνο έναν αριθμό τηλεφώνου για να εγγραφούν και προσφέροντας τη δυνατότητα διεξαγωγής κρυπτογραφημένων συνομιλιών από άκρο σε άκρο μέσω μιας λειτουργίας «μυστικών συνομιλιών», η εφαρμογή προσφέρει υψηλό βαθμό ανωνυμίας.
Αυτά τα χαρακτηριστικά ανωνυμίας έχουν προσελκύσει εδώ και καιρό παράνομους παράγοντες όπως απατεώνες και ακόμη και εξτρεμιστικές ομάδες στην πλατφόρμα. Τώρα, στη Νότια Κορέα, προσελκύουν διανομείς πορνογραφικών ταινιών deepfake.
Τα deepfakes είναι βίντεο, ήχοι ή εικόνες ενός πραγματικού προσώπου που έχουν τροποποιηθεί και χειραγωγηθεί ψηφιακά.
Η αστυνομία της Νότιας Κορέας ερευνά οκτώ προγράμματα που παράγουν deepfake πορνογραφίας για ομάδες του Telegram, μαζί με chat rooms που ευθύνονται για την κυκλοφορία τέτοιου περιεχομένου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Yonhap.
Οι έρευνες έρχονται εν μέσω αυξημένης πίεσης προς τις αρχές να ανταποκριθούν σε έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών που περιγράφουν λεπτομερώς πώς ομάδες στην Telegram, μερικές από τις οποίες έχουν φτάσει τα 220.000 μέλη, χρησιμοποιήθηκαν για να μοιραστούν σεξουαλικά εκμεταλλευτικές εικόνες deepfake μαθητριών από τοπικά πανεπιστήμια, λύκεια, ακόμη και γυμνάσια.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Telegram βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τέτοιου σκανδάλου στη Νότια Κορέα.
Το 2020, οι αρχές της Νότιας Κορέας συνέλαβαν έναν επικεφαλής ενός διαδικτυακού δικτύου που χρησιμοποιούσε το Telegram για να εκβιάζει και να εξαναγκάζει γυναίκες και παιδιά να μοιράζονται σεξουαλικά σαφείς εικόνες τους. Τότε δεν ελήφθησαν νομικά μέτρα κατά του Telegram.
Με αφορμή τη σύλληψη του Ντούροφ, ο Κρις Μπιρ, αναλυτής καταναλωτών και τεχνολογίας στην GWI, δήλωσε στο CNBC ότι δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι αρχές στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για την πάταξη του φαινομένου στην Telegram, σημειώνοντας ότι παραμένει η ένταση μεταξύ της επιθυμίας των καταναλωτών να προστατεύεται η ελευθερία του λόγου τους και επίσης της κυβερνητικής εποπτείας για τη θωράκισή τους από επιβλαβές περιεχόμενο.