Νέα «μακρά» παράταση του Brexit, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους προσφέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Τερέζα Μέι, με την προϋπόθεση όμως ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει κανονικά στις ευρωεκλογές, όπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στο οποίο αναφέρεται το πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα μάλιστα, Guardian και Bloomberg είχαν μεταδώσει βάσει πηγών από τις Βρυξέλλες, ότι η προσφορά για μακρά παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Τετάρτη. Υπέρμαχος από πλευράς ΕΕ για την εκδοχή είναι ως γνωστόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με το Reuters πάντως, το προσχέδιο της Συνόδου επισημαίνει ότι «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019 και εάν δεν έχει κυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 22 Μαΐου 2019, θα πρέπει να πραγματοποιήσει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωση αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διευκολύνει την εκπλήρωση των καθηκόντων της Ένωσης και να απέχει από κάθε μέτρο το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της», υπογραμμίζει ακόμα το προσχέδιο, θέτοντας σε κάθε περίπτωση ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο στην Τεράζα Μέι.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ μίας παράτασης έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή ακόμη και έως τον Μάρτιο του 2020, ενώ άλλα κράτη με πρώτη τη Γαλλία την οποία επισκέπτεται σήμερα η Τερέζα Μέι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δοθεί τόσο μεγάλη παράταση στο Λονδίνο.
Η Γαλλία, η Αυστρία και η Ισπανία θεωρούν ότι μια μακράς διάρκειας παραμονή θα δώσει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της κοινότητας, γεγονός που σημείωσε πρόσφατα και ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση του Brexit, Γκι Φερχοφσταντ.
Ο Φερχόσταντ μάλιστα επικαλέστηκε ένα tweet του επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ ο οποίος είπε ότι αν η Βρετανία «αναγκαστεί» να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα στην ΕΕ, τότε θα πρέπει να μπλοκάρει πρωτοβουλίες υπέρ της ενοποίησης όπως ο ευρωστρατός.
Η βρετανική βουλή ενέκρινε το αίτημα αναβολής του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου
Παράλληλα, στη σημερινή ψηφοφορία η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης Μέι για καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου, με μεγάλη πλειοψηφία, 420 ψήφους υπέρ και 110 κατά.
Στους 110 βουλευτές που καταψήφισαν την πρόταση της Τερέζα Μέι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, συμπεριλαμβάνονταν 97 Τόρις, και εννέα μέλη του DUP, αλλά και τρεις του Εργατικού Κόμματος, υποστηρικτές του Brexit.
Πάντως, περισσότεροι από 100 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, μεταξύ αυτών μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, όπως ο Λίαμ Φοξ, η Άντρεα Λίντσομ, ο Τζέφρι Κοξ, και ο Κρις Γκρέιλινγκ.
Η Τερέζα Μέι κέρδισε την ψηφοφορία με την υποστήριξη κυρίως της αντιπολίτευσης, αφού μόλις 31% των ψήφων προήλθε από το κόμμα της.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών θα συνεχιστούν την Πέμπτη, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.