Η ορκωμοσία του Όλαφ Σολτς αποτελεί το ξεκίνημα μίας νέας εποχής στη Γερμανία, καθώς πλέον οι Χριστιανοδημοκράτες αποχαιρετούν επίσημα τις κυβερνητικές θέσεις. Η χρονική στιγμή που ο σοσιαληδμοκράτης πολιτικός αναλαμβάνει την καγκελαρία διακρίνεται από πρωτοφανείς αλλά και γνώριμες προκλήσεις, που φαίνεται αποφασισμένος να αντιμετωπίσει.
Η θετική απόκριση του Σολτς στην ανάληψη των καθηκόντων του, όπως έγραψε χιουμοριστικά ο ίδιος στην πρώτη του ανάρτηση ως καγκελάριος, έρχεται ενώ η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη έξαρση στη Γερμανία. Παρά τις φιλόδοξες διακηρύξεις του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκράτών με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αποτελεί τη βασική τους προτεραιότητα. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο μόνο τα κρούσματα άγγιξαν τις 70.000, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο χειμώνα, με 527 θανάτους.
Βέβαια, οι στόχοι της νέας κυβέρνησης παραμένουν αναλλοίωτοι, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί τη κοινή συνισταμένη του ετερόκλητου συνασπισμού. Η παρουσία του Σολτς δίνει μία αίσθηση συνέχειας, καθώς βρισκόταν στη θέση του Υπουργού Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα πάρουν τρόπο τινά τον άβολο ρόλο των πολιτικά συγγενών τους, συντηρητικών, ιδιαίτερα στα οικονομικά, Χριστιανοδημοκρατών. Η παρουσία των Πρασίνων στρέφει φυσικά την ατζέντα στην αντιμετώπιση της φλέγουσας περιβαλλοντικής κρίσης.
Ωστόσο, μία άλλη προεκλογική εξαγγελία των Πρασίνων βρίσκεται τώρα στην άμεση επικαιρότητα. Η διαμάχη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία για τη συγκέντρωση των στρατευμάτων της στα σύνορα με την Ουκρανία θέτει τη Γερμανία μπροστά σε ένα δίλημμα. Οι Πράσινοι είχαν ως προεκλογικό λάβαρο τη σκληρότερη αντιμετώπιση των αυταρχικών καθεστώτων από τη Γερμανία, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ανακοίνωση του διπλωματικού μποϋκοτάζ από τις Ηνωμένες Πολιτείες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου σίγουρα αποτελεί μία πρόκληση για τη Γερμανία και τη συμπρόεδρο των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ που ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών. Ήδη η Αυστραλία ακολούθησε τον βηματισμό της Ουάσιγκτον ενώ αναμένεται η απόφαση του Καναδά. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα όλων αφορά στις προθέσεις του Βερολίνου σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ένα ζήτημα το οποίο εμπλέκονται τόσο η Ρωσία όσο κι εμμέσως η Ουκρανία. Είναι διατεθειμένη η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να αγγίξει το ζήτημα έστω κι ως αναφορά, εν μέσω της μεγάλης αύξηση των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως;
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συνέδεσε ουσιαστικά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ως έναν στόχο κυρώσεων με την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέροντας μάλιστα πως βρίσκεται σε επαφή τόσο με την απερχόμενη όσο και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Τα δύο πρώτα επίσημα ταξίδια του νέου καγκελάριου θα είναι σε Παρίσι και Βρυξέλλες, προφανώς σε μία προσπάθεια να διαμορφωθεί μία κοινή ευρωπαϊκή θέση, στο ζήτημα της αντιμετώπισης της επίδειξης δύναμης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όσες πολιτικές διαφορές και να υπάρχουν μεταξύ των τριών εταίρων της κυβέρνησης, ο Σολτς θεωρεί πως μπορεί να διαρκέσει. Βέβαια, ο αρχικός στόχος της εκθρόνισης των Χριστιανοδημοκρατών θα πρέπει να αντικατασταθεί με μία λειτουργική σύγκλιση των θέσεων τους ή έστω της πρακτικής εφαρμογής των θέσεων τους. Ενδεχομένως να βασίζεται στη διείσδυση των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών στα νεαρά εκλογικά κοινά και η προσέλκυση των παραδοσιακών ψηφοφόρων από τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι συμβολισμοί του θα είναι σίγουρα ισχυροί, όπως για παράδειγμα η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, που απαρτίζεται από γυναίκες κατά το ήμισυ. Το κατά πόσο βέβαια θα μπορέσει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός να τα καταφέρει στην πράξη απομένει να φανεί.