Τέλος βάζουν στις τηλεδιασκέψεις οι ηγέτες της ΕΕ και κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να διαπραγματευτούν πρόσωπο με πρόσωπο τον προϋπολογισμό και το κοινό ταμείο ανάκαμψης, αναστέλλοντας τους κανόνες περιορισμών που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.
Η ΕΕ προσπαθεί να συνεχίσει τη λειτουργία της μέσω βιντεοδιασκέψεων από τις αρχές Μαρτίου, όπου η περιοχή μπήκε σταδιακά σε lockdown για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει καταστροφές στις ευρωπαϊκές οικονομίες και έχει αποτρέψει τις τακτικές συνόδους των εθνικών ηγετών.
Είναι ελάχιστοι ωστόσο στις Βρυξέλλες αυτοί που πιστεύουν ότι οι έντονες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν στο Webex, και τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν έτσι κι αλλιώς αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού καθώς τα ποσοστά της μόλυνσης μειώνονται.
“Ο προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι θέματα στα οποία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς μια πραγματική σύνοδο. Δεν έχω συναντήσει έως τώρα κανέναν που να θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω βιντεοδιάσκεψης”, δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ.
Τεχνικά ζητήματα, μεταφραστικά προβλήματα και η απουσία προσωπικής επαφής των βιντεοδιασκέψεων δυσκολεύουν του ηγέτες της ΕΕ να αναπαράγουν την ατμόσφαιρα των ολονύκτιων συνόδων τους, σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών, όπου συναντιούνται για να διαπραγματευτούν τις κοινές πολιτικές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τετάρτη την πρότασή της για τον προϋπολογισμό των 27, γνωστό και ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, συνοδευόμενη από την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ θα ξεκινήσουν τότε να διαπραγματεύονται για να αποκομίσουν τα περισσότερα δυνατά οφέλη για τον εαυτό τους αφού η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν από κοινού την χορήγηση επιχορηγήσεων συνολικής αξίας 500 δις. ευρώ μέσω του νέου ταμείου για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο γαλλογερμανικό σχέδιο, ζητώντας η βοήθεια να έχει τη μορφή επιστρεπτέων δανείων και όχι επιχορηγήσεων.
Οι φτωχότερες, ανατολικές χώρες της ΕΕ ανησυχούν ότι οι γενναιόδωρες επιχορηγήσεις ανάπτυξης που λαμβάνουν υπό κανονικές συνθήκες ώστε να φτάσουν στο επίπεδο των πλουσιότερων θα αποδεκατιστούν από όποια νέα βοήθεια προς τις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία.
Πηγή: Reuters