Τέλος στο αδιέξοδο: Στη Μάλτα θα αποβιβαστούν οι 49 μετανάστες - Θα κατανεμηθούν σε οκτώ χώρες

Τέλος στο αδιέξοδο: Στη Μάλτα θα αποβιβαστούν οι 49 μετανάστες - Θα κατανεμηθούν σε οκτώ χώρες

Την επίτευξη συμφωνίας για την αποβίβαση των 49 μεταναστών που βρίσκονται ανοικτά της Μάλτας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ.

Οι 49 που επιβαίνουν στα πλοία Sea-Watch και Sea-Eye που έχουν ναυλωθεί από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση θα κατανεμηθούν μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, διευκρίνισε ο μαλτέζος πρωθυπουργός.

«Βρέθηκε μία ad hoc συμφωνία. Από τους 249 μετανάστες που βρίσκονται στην Μάλτα και τους 49 που βρίσκονται επί των Sea-Watch και Sea-Eye, 220 άτομα θα κατανεμηθούν σε άλλες χώρες μέλη (της ΕΕ) ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

Οι μετανάστες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στην Γερμανία, την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, τη Ολλανδία και την Ιταλία, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

Περί τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει έτοιμες να υποδεχθούν τους 49 μετανάστες, αλλά η Μάλτα επεδίωκε «συνολική» συμφωνία στην οποία θα περιλαμβάνονται 249 άνθρωποι που έχει υποδεχθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Η Μάλτα δεν έκλεισε ποτέ τα λιμάνια της και παραμένει ασφαλές λιμάνι. Θέλουμε απλώς όλοι να σέβονται τους διεθνείς κανόνες που δεν δημιουργήσαμε εμείς», είπε ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

«Θέλαμε να περάσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι το βάρος πρέπει να μοιράζεται διότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν πρόκειται για την υιοθέτηση θέσεων κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων, απλώς θέλουμε όλοι να ακολουθούν τους κανόνες», είπε.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, θέτει ένα τέλος στο αδιέξοδο που ξεκίνησε μετά από τη διάσωση 32 μεταναστών από σκάφος γερμανικής ομάδας βοήθειας στις 22 Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιποι 17 μετανάστες διασώθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου από σκάφος μιας άλλης ΜΚΟ.

Τόσο η Ιταλία όσο και η Μάλτα αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε ιδιωτικά σκάφη διάσωσης να μεταφέρουν τους μετανάστες στις ακτές τους.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μετανάστες θα μεταβιβαστούν σύντομα σε Μαλτέζικα στρατιωτικά σκάφη τα οποία θα τους μεταφέρουν στην ξηρά.

Οι οκτώ χώρες στις οποίες θα μεταβούν οι μετανάστες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ιταλία.

Νωρίτερα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε απευθύνει έκκληση για «γρήγορη λύση» ώστε να επιτραπεί η αποβίβασή των 49 μεταναστών, που παρέμεναν αποκλεισμένοι ανοικτά της Μάλτας, σε ασφαλές λιμάνι,

«Αυτή η 19ήμερη αναμονή στην θάλασσα και η αβεβαιότητα που σημαίνει επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τα τραύματα των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από την βία και έχουν υποστεί βασανιστήρια», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τη Γαλλία Σελίν Σμιτ, που έκανε ειδική αναφορά στα παιδιά μικρής ηλικίας που βρίσκονται μεταξύ των 49.

«Είναι επείγον να επιτραπεί η αποβίβασή τους σε ασφαλές λιμάνι. Ο χρόνος πιέζει και μία γρήγορη λύση θα πρέπει να βρεθεί πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες και προκληθούν ακόμη περισσότερες δυσκολίες στους διασωθέντες, περιλαμβανομένης της επιδείνωσης της υγείας τους».

Η Υπατη Αρμοστεία απηύθυνε ήδη έκκληση στις 31 Δεκεμβρίου για «γρήγορη λύση» για τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα πλοία Sea Watch και Sea Eye που έχουν ναυλωθεί από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση.

Περί τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει έτοιμες να υποδεχθούν τους 49 μετανάστες, αλλά η Μάλτα θέλει «συνολική» συμφωνία στην οποία θα περιλαμβάνονται 249 άνθρωποι που έχει υποδεχθεί τις τελευταίες ημέρες. Το αίτημα ελήφθη υπ΄όψιν από τις άλλες χώρες που έχουν παρουσιάσει πρόταση για «περίπου 200», σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Είμαστε ευγνώμονες προς τις ευρωπαϊκές χώρες» που έκαναν την προσφορά αυτή, δήλωσε η Σελίν Σμιτ ελπίζοντας σε μία «ταχεία» λύση.

Εκτός της περίπτωσης των δύο πλοίων της γερμανική μκο, έχουν προηγηθεί πολλά άλλα από την ώρα που η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια της. «Χρειάζεται ένας συγκεκριμένος μηχανισμός αποβίβασης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας τονίζοντας ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές χώρες.