Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, τάχθηκε κατά του οικονομικού εμπάργκο που έχουν επιβάλλει εδώ και έξι δεκαετίες οι ΗΠΑ στη χώρα του. Χαρακτήρισε μάλιστα το εμπάργκο, ως μέτρο «τεράστιο, σκληρό και ανήθικο».
Στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, χθες Τετάρτη, ο Ροντρίγκεζ ανέφερε:
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυξάνει την πίεση σε τραπεζικά ιδρύματα, εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν σχέσεις με την Κούβα και συνεχίζουν να επιδιώκουν με εμμονή να επιφέρουν οικονομική κατάρρευση στο έθνος».
Ο Κουβανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι «η αμερικανική επίθεση στοχεύει στο να λυγίσει τη θέληση των κρατών μέσω των απειλών και του οικονομικού εξαναγκασμού, καθώς και μέσω του στρατιωτικού, πολιτικού και διπλωματικού εξαναγκασμού, προκειμένου να επιβάλλουν τους ιδιότροπους κανόνες τους».
Το εμπάργκο τέθηκε αρχικά σε ισχύ το 1960, ωστόσο, οι κυρώσεις ενισχύθηκαν το 1962 και στη συνέχεια αυστηροποιήθηκαν περαιρέτω, υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε περισσότερες από 240 νέες κυρώσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αμβλύνει τις εντάσεις με το νησί.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ του τερματισμού του εμπάργκο στην Κούβα 29 φορές, κερδίζοντας σταθερά τη συντριπτική υποστήριξη των μελών του ΟΗΕ.
«Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η πρώτη γενική συνέλευση καταψήφισε αυτόν τον αποκλεισμό και αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αγνοούν το σχεδόν ομόφωνο αίτημα να σταματήσει η παράνομη και βάναυση πολιτική τους κατά της Κούβας», είπε ο Ροντρίγκεζ απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη συνέλευση.
Άλλοι πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Αλμπέρτο Φερνάντες της Αργεντινής, η Χιομάνα Κάστρο της Ονδούρας και ο Λουις 'Αρσε της Βολιβίας, ζήτησαν επίσης να τερματιστεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ, ειδικά μετά την πανδημία COVID-19, η οποία πλήττει σκληρά την κουβανική οικονομία.
Αφού περιέγραψε τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό ως «ανελέητο και μονομερές», ο Ροντρίγκες ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να αφαιρέσουν τη χώρα της Καραϊβικής από τη λίστα των κρατών που χορηγούν την τρομοκρατία.