Θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν αν δεχτεί επίθεση από την Κίνα
Τζο Μπάιντεν

Θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν αν δεχτεί επίθεση από την Κίνα

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν βία για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν, στο πρώτο του ταξίδι στην Ασία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εκφράζοντας την αντίθεση του στις αυξανόμενες διεκδικήσεις της Κίνας σε ολόκληρη την περιοχή.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα σχόλια του Μπάιντεν φάνηκαν να είναι μια απόκλιση από την τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ για τη λεγόμενη «στρατηγική ασάφεια» σε ό,τι αφορά τη θέση τους στο αυτοδιοικούμενο νησί που η Κίνα θεωρεί έδαφός της, με τους Κινέζους να ισχυρίζονται ότι είναι το πιο ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα στους δεσμούς της με τις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο στο Τόκιο εάν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν στην περίπτωση που δεχόταν επίθεση από την Κίνα, ο πρόεδρος απάντησε: «Ναι».

«Αυτή είναι η δέσμευση που λάβαμε… Συμφωνούμε με την πολιτική της ενιαίας Κίνας. Έχουμε συμφωνήσει με αυτήν και όλες οι επιδιωκόμενες συμφωνίες βασίστηκαν εκεί. Αλλά η ιδέα ότι, ότι μπορούν να την πάρουν με τη βία (σ.σ. την Ταϊβάν), απλά δεν είναι κατάλληλη» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε πάντως να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Ουάσιγκτον υποχρεούται από το νόμο να παράσχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί, αλλά έχει ακολουθήσει εδώ και καιρό μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με το εάν θα παρέμβει στρατιωτικά για να προστατεύσει την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Ο Μπάιντεν έκανε ένα παρόμοιο σχόλιο τον Οκτώβριο, όμως τότε από τον Λευκό Οίκο ειπώθηκε ότι δεν σηματοδοτεί καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Η επίσκεψή του, στο μεταξύ, στην Ιαπωνία έφερε την ανακοίνωση της δημιουργίας ενός νέου εμπορικού δικτύου Ασίας – Ειρηνικού, όπου, όπως είπε, 13 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ινδία και η Ιαπωνία, αλλά όχι η Κίνα, θα ενταχθούν σε πρώτο στάδιο στο νέο εμπορικό δίκτυο που αποσκοπεί στην διευκόλυνση της ενοποίησης των χωρών που την υπογράφουν μέσω της υιοθέτησης κοινών προτύπων σε τέσσερις βασικούς τομείς: την ψηφιακή οικονομία, τις αλυσίδες τροφοδοσίας, την πράσινη ενέργεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η IPEF περιλαμβάνει αρχικά 13 χώρες: τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία -τις τέσσερις χώρες που συνιστούν το διπλωματικό σχήμα "Quad", το οποίο θα συνέλθει αύριο, Τρίτη, στο Τόκιο- όπως και το Μπρουνέι, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας», δήλωσε παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις απόπειρες αλλαγής του στάτους κβο δια της βίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στη Νότια Σινική Θάλασσα», σημείωσε ο Κισίντα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μπάιντεν.

«Επιπλέον, συμφωνήσαμε να ασχοληθούμε από κοινού με διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την Κίνα, μεταξύ των οποίων αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Κισίντα.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «οφείλει να πληρώσει ένα τίμημα μακροπρόθεσμα για "τη βαρβαρότητα της στην Ουκρανία" με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Δεν πρόκειται μόνον για την Ουκρανία», συνέχισε. «Αν οι κυρώσεις δεν διατηρούνταν από πολλές απόψεις, τότε τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στην Κίνα για το κόστος μιας απόπειρας κατάληψης της Ταϊβάν δια της βίας;», διερωτήθηκε.

Σημειώνοντας ότι αναμένει πως μια εισβολή αυτού του είδους «δεν θα γίνει», ο Μπάιντεν σημείωσε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί «από την ένταση με την οποία ο κόσμος θα κάνει» την Κίνα «να καταλάβει το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσει σε περίπτωση εισβολής».

Ωστόσο, ο Μπάιντεν σημείωσε παράλληλα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης δασμολογικών φραγμών για την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν επιβλήθηκαν από την κυβέρνησή του.

«Εμείς δεν επιβάλαμε αυτούς τους δασμολογικούς φραγμούς», δήλωσε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πιθανότητα άρσης τους, προσθέτοντας ότι αυτή τελεί «υπό μελέτη».

Δεν υπάρχει αλλαγή στην αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν

Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά τις δηλώσεις λίγο νωρίτερα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από το Τόκιο ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν αν αυτή δεχόταν επίθεση.

«Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει», σημείωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Επανέλαβε την Πολιτική μας της Μιας Κίνας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν. Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευσή μας βάσει του Νόμου για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί», πρόσθεσε.