Συνώνυμο της μυστικότητας που περιβάλλει το διεθνώς απομονωμένο κομμουνιστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας αποτελεί το πράσινο θωρακισμένο τρένο με το οποίο έφθασε ο Κιμ Γιονγκ-ουν στη Ρωσία για να διαπραγματευτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τα ανταλλάγματα προκειμένου να συνδράμει με όπλα και πυρομαχικά στη συνέχιση ενός απρόκλητου επιθετικού πολέμου εναντίον κυρίαρχης χώρας.
Όταν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούν στοιχεία για τις κινήσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, «ακολουθούν» πάντα τα ίχνη του παλιομοδίτικου βαμμένου σε βαθυπράσινο χρώμα τρένου των 90 βαγονιών που ακριβώς εξαιτίας της βαριάς θωράκισης αδυνατεί να κινηθεί με ταχύτητα που ξεπερνά τα 60 χιλιόμετρα την ώρα.
Το ταξίδι προς το Βλαδιβοστόκ, μία απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από την Πιονγιάνγκ, διήρκεσε μία ολόκληρη ημέρα. Ωστόσο, είναι το μόνο μέσο που κάνει τον Κιμ Γιονγκ-ουν να νιώθει ασφαλής στις μετακινήσεις του.
Με το ίδιο τρένο ταξίδευε και ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ-ιλ, που φέρεται να απεχθανόταν τις πτήσεις, αλλά και ο παππούς του Κιμ Ιλ-σουνγκ, ο πρώτος ανώτατος ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Από το 1948 και έπειτα ταξίδευαν προς την Κίνα και την πρώην Σοβιετική Ένωση με το τρένο-σήμα κατατεθέν του καθεστώς. Με το ίδιο τρένο είχε φθάσει ο σημερινός ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο Βλαδιβοστόκ το 2019 για να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Φωτογραφίες που δημοσίευσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δείχνουν τον Κιμ να επιβιβάζεται στο τρένο αναχωρώντας από την Πιονγιάνγκ.
Στο σιδηροδρομικό σταθμό έχει στρωθεί για τον ηγέτη ένα μακρύ κόκκινο χαλί, ενώ ένστολοι αξιωματούχοι και στρατιώτες στέκονται προσοχή καθώς εκείνος αναχωρεί με προορισμό τη Ρωσία. Αρκετοί αξιωματούχοι υποκλίνονται και σφίγγουν το χέρι του. Στο βάθος διακρίνονται γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες να ζητωκραυγάζουν και να ανεμίζουν τη σημαία της Βόρειας Κορέας.
Ο Κιμ και η συνοδεία του στέκονται στη συνέχεια στην είσοδο του τρένου, χαιρετώντας το πλήθος -και προσφέροντας μια ματιά στη βαριά θωρακισμένη, αργοκίνητη ατμομηχανή, με τα γυαλισμένα ξύλινα δάπεδα και την περίτεχνα διακοσμημένη λευκή πόρτα.
Το τρένο των Κιμ εξάπτει έως και σήμερα τη φαντασία. Στα απομνημονεύματα του, ο Ρώσος πρώην αξιωματούχος Κονταστίν Πουλικόφκσι μεταφέρει μία εικόνα εξαιρετικής πολυτέλειας, επικαλούμενος μαρτυρίες ενός γραμματέα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που είχε συνοδεύσει τον Κιμ Γιονγκ-ιλ σε ταξίδι ανά τη Ρωσία το 2001.
Σύμφωνα με άρθρο των New York Times που χρονολογείται από το 2002 και ανακαλεί σήμερα και το CNN, ο Πουλικόφσκι ισχυρίστηκε ότι όμορφες γυναίκες είχαν την υψηλή επίβλεψη στο τρένο. Τα δείπνα ήταν «βασιλικά» και το κρασί εκλεκτό.
«Μπορούσε κανείς να παραγγείλει οποιοδήποτε πιάτο της ρωσικής, κινεζικής, κορεατικής, ιαπωνικής και γαλλικής κουζίνας» έγραφε ο Πουλικόφσκι, σύμφωνα με τους ΝΥΤ. Ζωντανοί αστακοί μεταφέρονταν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής, ενώ φέρεται να παραδίδονταν κιβώτια με κόκκινα κρασιά Μπορντό και Βουργουνδίας.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 90 βαγόνια υψηλής ασφαλείας στη διάθεση του Βορεικορεάτη ηγέτη, σύμφωνα με πληροφορίες νοτιοκορεατικών ειδησεογραφικών μέσων που δημοσιοποιήθηκαν το 2009 και βασίζονταν σε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Σύμφωνα με έκθεση, η οποία συντάχθηκε επί εποχής Κιμ Γιονγκ-ιλ, τρία τρένα κινούνται κάθε φορά που ταξιδεύει ο ηγέτης: Ένα τρένο προκεχωρημένης ασφάλειας, το τρένο του ηγέτη και ένα τρίτο που μεταφέρει επιπλέον σωματοφύλακες και προμήθειες.
Κάθε ένα από τα βαγόνια είναι θωρακισμένο, καθιστώντας τα χιλιάδες κιλά βαρύτερα από τον μέσο όρο. Αυτό το πρόσθετο βάρος μεταφράζεται σε αργή διαδρομή.
Επί Κιμ Γιονγκ-ιλ, 100 αξιωματικοί ασφαλείας φέρονται να ταξίδευαν με το προπορευόμενο τρένο, ψάχνοντας τους σταθμούς για βόμβες και δοκιμάζοντας την ασφάλεια των γραμμών. Στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροπλάνα συνόδευαν το τρένο για να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Είκοσι σιδηροδρομικοί σταθμοί έχουν κατασκευαστεί σε όλη τη Βόρεια Κορέα μόνο για την προσωπική χρήση του ηγέτη της.
Η πρώτη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ-Ουν με τον πρόεδρο της Ρωσίας είχε πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ το 2019 μετά την κατάρρευση των συνομιλιών αφοπλισμού του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Σήμερα, σε ένα δραματικά διαφορετικό παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον κατόπιν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Κιμ έχει φθάσει στη Ρωσία με άλλο «αέρα»· o Πούτιν τον χρειάζεται για να βρει και να «ρίξει» όπλα και πυρομαχικά σε έναν πόλεμο φθοράς που ούτε κερδίζεται, ούτε χάνεται.
Η σχετική διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και έχει περιέλθει πλέον σε «προχωρημένο» στάδιο, όπως έχουν προειδοποιήσει δημόσια και κατ’ επανάληψη οι Ηνωμένες Πολιτείες -εξ ου προφανώς και η πρόσκληση που έλαβε ο Κιμ για το ταξίδι στη Ρωσία. Σε αντάλλαγμα για τα πυρομαχικά με τα οποία προτίθεται να προμηθεύσει τη Μόσχα, ο Κιμ Γιονγκ-ουν ζητά σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν προηγμένη τεχνολογία για δορυφόρους και πυροκίνητα υποβρύχια, καθώς και επισιτιστική βοήθεια.
Η συνάντηση -η ακριβής τοποθεσία της οποίας δεν είναι γνωστή- αναμένεται να λάβει χώρα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του οικονομικού φόρουμ στο οποίο παρίσταται ο Ρώσος πρόεδρος στο Βλαδιβοστόκ, βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.