Στη Ρωσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν για συνάντηση με τον Πούτιν εν μέσω αμερικανικών προειδοποιήσεων
AP
AP

Στη Ρωσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν για συνάντηση με τον Πούτιν εν μέσω αμερικανικών προειδοποιήσεων

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στη Ρωσία  την Τρίτη, για μια εκτενή συζήτηση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε το Κρεμλίνο, εν μέσω προειδοποιήσεων από την Ουάσινγκτον ότι δεν πρέπει να ανταλλάξουν όπλα.

Ο Κιμ αναχώρησε από την Πιονγκγιάνγκ για τη Ρωσία την Κυριακή με το ιδιωτικό του τρένο, ανέφεραν την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Βορρά, συνοδευόμενος από κορυφαίους αξιωματούχους της βιομηχανίας όπλων και του στρατού.

Ρωσική πηγή με γνώση του ταξιδιού δήλωσε στο Reuters ότι ο Κιμ έφτασε το πρωί της Τρίτης, αφήνοντας το τρένο του για να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους στο Κασάν, την κύρια σιδηροδρομική πύλη προς τη ρωσική Άπω Ανατολή, πριν συνεχίσει τη διαδρομή του.

Η άφιξη του Κιμ αναφέρθηκε επίσης την Τρίτη από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, η οποία έδειξε ένα τρένο που φέρεται να μεταφέρει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη - με το χαρακτηριστικό λαδοπράσινο χρώμα του - να διασχίζει μια γέφυρα.

Ο Κιμ δεν ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει μόλις επτά ταξίδια εκτός της χώρας του και ενώ πέρασε δύο φορές τα ενδοκορεατικά σύνορα στα 12 χρόνια της εξουσίας του. Τέσσερα από αυτά τα ταξίδια έγιναν στον κύριο πολιτικό σύμμαχο του Βορρά, την Κίνα.

Τετ-α-τετ

«Θα πρόκειται για μια ολοκληρωμένη επίσκεψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και μετά από αυτές, αν χρειαστεί, οι ηγέτες θα συνεχίσουν την επικοινωνία τους σε μορφή τετ-α-τετ».

Οι συζητήσεις θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βόρεια Κορέα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν επιβληθεί κατά της Πιονγιάνγκ, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι πρώτοι είπαν ότι η επίσκεψη ήταν επικείμενη, δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για τα όπλα μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας προχωρούν ενεργά και ότι ο Κιμ και ο Πούτιν είναι πιθανό να συζητήσουν την παροχή όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση για τον τόπο της συνόδου κορυφής, αλλά το τρένο του Κιμ πέρασε τον κόμβο για το ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό, όπου ο Πούτιν συμμετείχε σε συνέδριο, και κατευθύνθηκε προς τα βόρεια, μετέδωσαν το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι ενδέχεται να συναντήσει τον Πούτιν στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι.Μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν είπε ότι σχεδίαζε να μεταβεί στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, πάνω από 1.500 χιλιόμετρα βόρεια, αλλά δεν είπε αν σκόπευε να συναντήσει τον Κιμ εκεί.Είπε ότι έχει το δικό του πρόγραμμα επίσκεψης στον σταθμό εκτόξευσης, προσθέτοντας: "Όταν φτάσω εκεί, θα το μάθετε".

Σύσφιξη συνεργασίας

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις πρόσφατες ενδείξεις στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και του πυρηνικά εξοπλισμένου Βορρά. Θα είναι η δεύτερη σύνοδος κορυφής του Κιμ με τον Πούτιν, τον οποίο συνάντησε το 2019 στο τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό.

Η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα έχουν αρνηθεί ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, η οποία έχει εξαντλήσει τεράστια αποθέματα σε περισσότερους από 18 μήνες πολέμου.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας θα υπαγορεύσουν την πολιτική της.

«Κατά την εφαρμογή των σχέσεών μας με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, τα συμφέροντα των δύο χωρών μας είναι σημαντικά για εμάς και όχι οι προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον», ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον Πεσκόφ.

Η σύνθεση της αντιπροσωπείας του Κιμ που περιλαμβάνει κορυφαίους αξιωματούχους της αμυντικής βιομηχανίας και στρατιωτικούς αξιωματούχους, με την αξιοσημείωτη παρουσία του διευθυντή του Τμήματος Βιομηχανίας Πυρομαχικών Jo Chun Ryong, υποδηλώνει μια ατζέντα με μεγάλο βάρος στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ανέφεραν αναλυτές.

Ο Κιμ θα μπορούσε να προσφέρει βλήματα πυροβολικού από το μεγάλο απόθεμα της Βόρειας Κορέας, τα οποία θα μπορούσαν να αναπληρώσουν τις δυνατότητες της Ρωσίας βραχυπρόθεσμα, αλλά τα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα των πυρομαχικών μπορεί να περιορίσουν τον συνολικό αντίκτυπο, δήλωσαν στρατιωτικοί αναλυτές.

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε ότι πολλές χώρες παρακολουθούν με ανησυχία τη σύνοδο κορυφής μεταξύ «της Βόρειας Κορέας, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, και της Ρωσίας, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».


«Όπως είπε ο πρόεδρος, ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα ενεργήσει υπεύθυνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους προεδρικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τη Δευτέρα, η Ουάσινγκτον κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να τηρήσει την υπόσχεσή της να μην πουλήσει όπλα στη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που, όπως είπε, θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Βόρεια Κορέα είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν υποστηρίξει ανοιχτά τη Ρωσία σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο Πούτιν δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να "επεκτείνει τις διμερείς σχέσεις από κάθε άποψη με προγραμματισμένο τρόπο, ενώνοντας τις προσπάθειές του".

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη, ο Κιμ ξενάγησε προσωπικά τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε μια έκθεση όπλων όταν επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο και ο Σόιγκου χαιρέτησε όταν απαγορευμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι περνούσαν από δίπλα του σε μια στρατιωτική παρέλαση.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ψήφισαν υπέρ των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας μόλις το 2017 που τιμωρούσαν την Πιονγκγιάνγκ για τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τις πυρηνικές δοκιμές.