Οι πολύπλευρες επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια των ρωσικών S-400 αρχίζουν να ξετυλίγονται. Η ακύρωση της πώλησης 30 ελικοπτέρων T-129 ATAK στο Πακιστάν, βάσει της συμφωνίας του 2018 με την Τουρκία, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτών των συνεπειών.
Η ακύρωση της συμφωνίας, λόγω της καθυστέρησης προμήθειας υλικών από τις αμερικανικές κυρώσεις, θα πλήξει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμενόταν να ήταν από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Το Πακιστάν προτίμησε να στραφεί στην Κίνα, με την οποία άλλωστε διατηρεί ευρείας κλίμακας εμπορικές σχέσεις,
Η διάρρηξη της συμφωνίας από το Ισλαμαμπάντ, ουσιαστικά οφείλεται στην αδυναμία να προχωρήσουν στην Τουρκία σε εισαγωγή κομβικών εξαρτημάτων για την κατασκευή των ελικοπτέρων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει βέβαια να προσπαθεί να προβάλει μία διαφορετική εικόνα, ώστε να μην φανεί η αδυναμία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή και στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεκριμένα, έπειτα από την απώλεια της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε δημόσια να κατασκευαστεί έναν τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, ώστε να δώσει την ψευδαίσθηση πως κυβερνά μία δυνατή χώρα, που ορίζει τις εξελίξεις.
Η ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας στην Τουρκία έχει κομβικό ρόλο για το ερντογανικό καθεστώς. Οι πωλήσεις σε κάθε δυνατό αγοραστή, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την Αφρική, δείχνουν τη σαφή στόχευση της Άγκυρας να χρηματοδοτήσει την πολεμική βιομηχανία της, μέσω των εξαγωγών.
Η περίπτωση της τουρκοπακιστανικής συμφωνίας ωστόσο φανερώνει τις παράπλευρες απώλειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Αμερικανική Γερουσία και τον νόμο CAATSA. Ούτε καν επί προεδρίας Τραμπ δεν είχε καταστή εφικτό να λάβει τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσει η αγοραπωλησία.
Πέρα από αυτό, η συμμετοχή της στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, για την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών παραμένει στόχος της Τουρκίας, παρά τις διαψεύσεις του Ερντογάν. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα η Άγκυρα προσπαθούσε να ανατρέψει την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, δια της πλαγίας οδού, επιχειρώντας να προμηθευτεί άλλου τύπου μαχητικά ή και να αμφισβητήσει τις επιπτώσεις της.