Το ζήτημα του κορονοϊού το οποίο έχει εντείνει την αντιπαράθεση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, έχει φέρει παράλληλα στο προσκήνιο και τη συζήτηση για το αν η Κίνα πρόκειται να διαδεχθεί στην πρωτοκαθεδρία του πλανήτη τις ΗΠΑ.
Στο εν λόγω «δίλημμα», οι απόψεις διίστανται με πιο χαρακτηριστικές αυτές του επενδυτή Ρει Ντάλιο και του γνωστού ιστορικού Ουανγκ Γκουνγκγιου από την Σιγκαπούρη.
Ο Σιγκαπουριανος ιστορικός μιλώντας στην εφημερίδα South China Morning Post λέει "Είναι κοινός τόπος ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον βηματισμό τους ως η μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη. Έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες στις χώρες που πίστευαν στο παράδειγμα τους και στις φιλελεύθερες ιδέες. Εν τούτοις, αυτή τη στιγμή, η Κίνα δεν είναι ο διάδοχος τους. Ο κινέζικος εθνικισμός απομακρύνει τις χώρες της Ασίας να σταθούν πίσω από το Πεκίνο. Την ίδια ώρα όμως δεν υπάρχει εναλλακτικό μοντέλο στο οποίο μπορεί κανείς να πιστέψει ή να εφαρμόσει".
Κληθείς να απαντήσει στο πώς βλέπουν οι Ασιάτες, γενικότερα την Κίνα, ο Ουανγκ λέει "Ο Κομμουνισμός έχει επικρατήσει στην Κίνα ολοκληρωτικά και μάλιστα χωρίς καμία πρόκληση. Πολλοί προσπάθησαν να υψώσουν ανάστημα απέναντι του, αλλά δεν τα κατάφεραν".
Μιλώντας για το μέλλον του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα, ο ιστορικός τονίζει ότι "Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στο εγγύς μέλλον να υπάρχει μια διαμάχη στην οποία κανείς δεν θα θέλει να διαλέξει πλευρές, αντίθετα με ότι συνέβη στον Ψυχρό Πόλεμο".
Στον αντίποδα, ο Ρέι Ντάλιο ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ιδιωτικού fund του πλανήτη της Bridgewater Associates, εχει διαφορετική άποψη από τον Ουανγκ "Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πτώση και καμιά άλλη δύναμη δεν είναι κοντά στην Κίνα", αναφέρει σε ένα κείμενο 10.000 λέξεων που ανέβασε στον λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn.
Ο Ντάλιο επικαλούμενος τα παραδείγματα της Ολλανδικής και της Βρετανικής αυτοκρατορίας θεωρεί πως όλες οι υπερδυνάμεις κάνουν τον "ιστορικό τους κύκλο". Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον Ντάλιο "βρισκόμαστε στο σημείο που η μια δύναμη κατέρχεται και η άλλη ανέρχεται".
Εν τούτοις, ο Ντάλιο παρότι διαπιστώνει ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλος ενός ιστορικού κύκλου, τονίζει ότι "μεγάλο ρόλο θα παίξει η ικανότητα προσαρμογής και η επινοητικότητα".