Η Arab World for Research and Development (AWRAD) με έδρα τη Ραμάλα, διεξήγαγε μια μέτρηση της κοινής γνώμης, ανάμεσα στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ και μετά την έναρξη των στρατιωτικών κινήσεων του Ισραηλινού Στρατού. Οι ερωτηθέντες ήταν από περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως είναι η Γιούνις και η Ράφα, καθώς και από περιοχές της Δυτικής Όχθης όπως είναι η Τζενίν, η Ιερουσαλήμ, η Χεβρώνα, η Βηθλεέμ, η Ναμπλούς, η Ιεριχώ, η Ραμάλα και άλλες.
Ας δούμε πως απάντησαν οι Παλαιστίνιοι στις αιτίες που σύμφωνα με τη γνώμη τους οδήγησαν στη δολοφονική και τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ. Το 35% θεωρεί το τρομοκρατικό κτύπημα σαν απάντηση για το όσα γίνονται στο τζαμί Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, το 33% σαν απάντηση στον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και μόλις το 21% σαν απάντηση στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Το 75% των ερωτηθέντων Παλαιστινίων υποστηρίζει τη δολοφονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου των τρομοκρατών της Χαμάς, ενώ μόλις το 13% εκφράζει την αντίθεση του σε αυτήν την επίθεση.
Όσον αφορά τα ευρήματα που αφορούν το τέλος του πολέμου, το 73% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα νικήσουν οι Παλαιστίνιοι και μόλις το 3% πιστεύουν ότι θα νικήσει το Ισραήλ. Το 14% πιστεύει πως δε θα υπάρχει νικητής και το 10% εκτιμά πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα από την έρευνα της AWRAD.
Σε ειδικότερες απαντήσεις οι Παλαιστίνιοι είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι. Το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με το τέλος του πολέμου θα απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι των Ισραηλινών φυλακών και το 75% πιστεύει ότι τα στρατεύματα του Ισραήλ θα απωθηθούν ολοκληρωτικά εκτός Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο το 37% αναμένει την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Το 98% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πιο υπερήφανοι για την Παλαιστινιακή τους ταυτότητα, μετά από την επίθεση της Χαμάς και τις στρατιωτικές απαντήσεις του Ισραήλ. Το 80% δήλωσε ότι πλησιάζει η στιγμή της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους, παρ’ όλο που το 68% πιστεύει ότι η λύση των δυο κρατών δεν είναι πλέον εφικτή.
Όσον αφορά τη δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισραήλ, το 90% των Παλαιστινίων απάντησε πως αυτή δεν είναι δυνατή, σε αντίθεση με το 7% που πιστεύει ότι η πιθανότητα ειρηνικής συνύπαρξης αυξήθηκε μετά τον πόλεμο.
Μελετώντας αυτά τα ποσοστά καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι η ριζοσπαστικότητα των Παλαιστινίων αυξήθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ και μάλιστα με τους 3 στους 4 ερωτηθέντες να στηρίζουν τη δολοφονική επίθεση. Είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Παλαιστινίων εκφράζει μαξιμαλιστικές απόψεις, σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου. Με βαθιά πίστη στην τελική νίκη και στη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Το 65% πιστεύει ότι το Ισραήλ στοχεύει μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον όλων των Παλαιστινίων και μόλις το 18% θεωρεί ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στρέφεται μόνο κατά της Χαμάς. Το 10% πιστεύει ότι ο πόλεμος που διεξάγεται είναι μεταξύ της Δύσης και του Αραβικού-Μουσουλμανικού κόσμου, το 5% ότι είναι πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Μουσουλμάνους και το 2% ότι είναι πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Άραβες.
Όσον αφορά την διακυβέρνηση στο νέο «Παλαιστινιακό κράτος της Γάζας», μόλις το 22% αναμένει επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής. Ωστόσο το 75% υποστηρίζει την δημιουργία μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα περιλαμβάνει όλες τις Παλαιστινιακές τάσεις, το 14% υποστηρίζει μια κυβέρνηση της Χαμάς, ενώ το 8% επιθυμεί μια κυβέρνηση με πυρήνα την Φατάχ.
Τέλος οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι ρόλο «κλειδί» στις εξελίξεις θα παίξουν οι ένοπλες δυνάμεις και συγκεκριμένα με 89% οι Al Qassam Brigades, με 84% η Ισλαμική Τζιχάντ, με 80% οι Al Aqsa Brigades, με 76% η Χαμάς και με 45% η Χεζμπολάχ.
Όσον αφορά τον ρόλο του ξένου παράγοντα οι Παλαιστίνιοι βασίζονται κατά 40% στη Ρωσία, κατά 34% στη Κίνα, κατά 33% στη Τουρκία, κατά 32% στο Ιράν, κατά 14% στη Αίγυπτο, κατά 12% στη Ιορδανία, κατά 3% στη Σαουδική Αραβία, κατά 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 2% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ας μου επιτραπεί να σχολιάσω, πως τα ευρήματα της μέτρησης της κοινής γνώμης που διεξήγαγε η AWRAD δείχνουν μια ακραία στάση των Παλαιστινίων και μια σαφή δυσκολία για την έκβαση της επόμενης ημέρας. Το υψηλό ποσοστό αποδοχής των δολοφονικών ενεργειών της Χαμάς, το υψηλό ποσοστό εκτίμησης για μια τελειωτική ήττα του Ισραήλ, η βαθιά πίστη στον καταλυτικό ρόλο των ενόπλων τρομοκρατών, μαζί με την ελπίδα θετικής πολιτικής παρέμβασης από την πλευρά της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας, δεν αποτελούν εγγυήσεις για ένα βιώσιμο μέλλον μετά το τέλος του πολέμου.