Η ΕΕ και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία για το διμερές πλαίσιο που θα διέπει τις μεταξύ τους επενδύσεις, η οποία αφενός προσφέρει νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αφετέρου όμως εμπεριέχει ρίσκο όσον αφορά τις σχέσεις με την νέα αμερικανική διοίκηση.
Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζιπινγκ, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν, την Τετάρτη, μετά από επτά χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων.
The EU has the largest single market in the world. We are open for business but we are attached to reciprocity, level playing field & values.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 30, 2020
Today, the EU & China concluded in principle negotiations on an investment agreement.
For more balanced trade & business opportunities. pic.twitter.com/zURkyE2yX4
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι η συμφωνία περιέχει τα «πιο φιλόδοξα αποτελέσματα που η Κίνα έχει συμφωνήσει ποτέ με ένα τρίτο μέρος» όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά, τον θεμιτό ανταγωνισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η συμφωνία θα εξαλείψει ορισμένα εμπόδια στις δυνατότητες των εταιρειών της ΕΕ να επενδύσουν στην Κίνα, όπως συγκεκριμένες απαιτήσεις κοινοπραξίας και ανώτατα όρια σε ξένα κεφάλαια.
Οι τομείς όπου η ΕΕ έχει εξασφαλίσει βελτιωμένους όρους πρόσβασης περιλαμβάνουν την αυτοκινητοβιομηχανία, την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, το cloud computing, τις βοηθητικές υπηρεσίες και τις τις αεροπορικές μεταφορές.
Όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η συμφωνία θα εξασφαλίσει τα ίδια οφέλη για την ΕΕ με εκείνα των ΗΠΑ στην «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας με τη Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος της οικονομίας στην ασφάλιση και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
Άλλα μέρη της συμφωνίας επιδιώκουν να διασφαλίσουν τη διαφάνεια των επιδοτήσεων και να καθορίσουν σαφείς κανόνες κατά της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες εξασφάλισαν επίσης εγγυήσεις για απάλειψη διακρίσεων σε σχέση με τις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας.
Για το Πεκίνο, η συμφωνία θα κλειδώσει τα υπάρχοντα δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά, ενώ θα εξασφαλίσει ανοίγματα στους τομείς της μεταποίησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων ήταν το τελευταίο κρίσιμο σημείο που ξεπεράστηκε στις συνομιλίες, με τις Βρυξέλλες να διασφαλίζουν δεσμεύσεις ότι η Κίνα θα εργαστεί για την επικύρωση και εφαρμογή των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Η συμφωνία, θα πρέπει να επικυρωθεί από το συμβούλιο της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο μισό του 2021. Ωστόσο δεν χρειαστεί να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2021, είχε αναφερθεί στο θέμα μέσω Twitter, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της Ουάσινγκτον «να συζητήσουν μαζί τις κοινές μας ανησυχίες όσον αφορά τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας».
Ο Μπάιντεν πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει τους δασμούς που έχει επιβάλλει στο διμερές εμπόριο με την Κίνα ο απερχόμενος πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι θέλει να συζητήσει πρώτα με τους Ευρωπαίους εταίρους του.