Τι προκαλεί το σφοδρό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη;
AP
AP

Τι προκαλεί το σφοδρό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη;

Ο  θανατηφόρος καύσωνας με την ονομασία Κέρβερος σαρώνει την Ευρώπη, αναγκάζοντας πόλεις όπως η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία να εκδώσουν προειδοποιήσεις κόκκινου συναγερμού λόγω των «αφόρητων» θερμοκρασιών που πρόκειται να ενταθούν ακόμη περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας με το όνομα του φαινομένου απλά να είναι λιγότερο τρομοκρατικό...

Αλλά τι προκαλεί αυτό το κύμα καύσωνα σε όλη την ήπειρο; Πάντως,  σίγουρα δεν ευθύνεται το διαβόητο Ελ Νίνιο, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

«Η Ευρώπη δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα άμεσα από τα φαινόμενα Ελ Νίνιο, επομένως είναι πιθανό το σύστημα υψηλής πίεσης και η κλιματική αλλαγή να είναι οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό το φαινόμενο καύσωνα", δήλωσε η Δρ Melissa Lazenby, λέκτορας κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Sussex μιλώντας στη Daily Mail. 

"Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν όλοι οι παράγοντες και η ακριβής συμβολή τους στον σημερινό καύσωνα στην Ευρώπη, μόνο μια πλήρης μελέτη μετά το συμβάν θα καταδείξει τους ακριβείς παράγοντες και το ποσοστό επίδρασής τους στο συμβάν".

Οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα ένας "κρίσιμος παράγοντας" πίσω από τον καύσωνα στην Ευρώπη. 

Ο Δρ Leslie Mabon, λέκτορας Περιβαλλοντικών Συστημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, δήλωσε: "Δεν μπορούμε να έχουμε καμία αμφιβολία ότι ένας κρίσιμος παράγοντας πίσω από αυτή την τάση αύξησης της θερμοκρασίας είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων. 

Η Ευρώπη βιώνει  ένα σταθερό σύστημα υψηλής πίεσης, γνωστό και ως αντικυκλώνας , το οποίο αποτελεί τεράστιο παράγοντα πίσω από τις καυτές θερμοκρασίες της

Ο σημερινός ευρωπαϊκός καύσωνας οφείλεται σε σταθερές ατμοσφαιρικές συνθήκες από ένα σταθερό χαρακτηριστικό υψηλών πιέσεων", εξήγησε. 

Mέχρι να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, ακραία φαινόμενα όπως ο καύσωνας που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη θα γίνονται όλο και πιο πιθανά. 

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος, Copernicus, έχει επίσης επισημάνει ότι ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης της Σαχάρας κατευθύνεται προς τη νότια Ευρώπη. 

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να συμβάλει στον καύσωνα, σύμφωνα με τη Δρ Chloe Brimicombe, κλιματολόγο και ερευνήτρια ακραίων θερμοκρασιών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς. 

σκόνη της Σαχάρας αποτελεί περισσότερο μια πιθανή πρόκληση για την υγεία της νότιας Ευρώπης - αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε σκόνη και τη ρύπανση', εξήγησε η ίδια.

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνας Κλέων - ΕΜΥ: Πώς εξελίσσεται το σφοδρό κύμα ζέστης