Στη σημαντική αναβάθμιση των διπλωματικών θέσεων της Ελλάδας και στη συμμετοχή της στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά γεγονότα ανά την υφήλιο μπορεί να οδηγήσει η ανάδειξή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-26. Λαμβάνοντας επίσης υπόψιν την ευρεία αποδοχή της ελληνικής υποψηφιότητας, καθότι την πρόταση ψήφισαν τα 182 από τα συνολικά 188 κράτη που συμμετείχαν στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
— K. Savv (@K_Savv21) June 6, 2024
✅Η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ pic.twitter.com/4UBYms9bSK
Ειδικότερα, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να μετέχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα αφορούν στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, καθώς, επί του παρόντος, υπάρχουν προκλήσεις και εντάσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, όπως οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα.
Ακόμη, η παρουσία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της προσφέρει μεγαλύτερη προβολή σε διεθνές επίπεδο, δίνοντας την ευκαιρία να προωθήσει τις θέσεις και τα συμφέροντά της σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο για θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Συμβολή στην παγκόσμια κοινότητα
Κύρος και ενίσχυση του εθνικού προφίλ προβλέπεται για τη χώρα που εκλέγεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθότι αναγνωρίζεται ο ρόλος και η συμβολή της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τις σχέσεις της με άλλα κράτη και να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο σε διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες.
Σχετικά με τα εθνικά θέματα, η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφέρει την ιδανική πλατφόρμα για την Αθήνα να παρουσιάζει τις ελληνικές ανησυχίες και προτάσεις για τις σχέσεις μας με άλλα κράτη. Αυτή η προβολή των ελληνικών θέσεων μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία ή σε άλλους γείτονες να υιοθετήσουν μια πιο συνεργάσιμη διάθεση ή να επανεξετάσουν κάποιες από τις πολιτικές τους.
Στο μεταξύ, η ευρύτερη διπλωματική επιρροή της Ελλάδας εξαιτίας της συμμετοχής της στις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να της επιτρέψει να προωθήσει τις θέσεις της σχετικά με τα εθνικά θέματα σε διεθνές επίπεδο και να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη.