Η ανακοίνωση των ρωσικών δυνάμεων για οπισθοχώρηση από την κομβική περιοχή της Ουκρανίας επιταχύνει τις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στην χώρα. Από τη μία αποτελεί ένα μικρό βήμα στην ουκρανική αντεπίθεση για την ανάκτηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας κι από την άλλη δείχνει τη σαφή αδυναμία της Ρωσία να διατηρήσει τα λάφυρα της εισβολής της.
Το Κρεμλίνο συμπεριφέρεται περίπου όπως όταν οι δυνάμεις του κατατροπώθηκαν στη Λιμάν και το Ιρπίν, ή όταν χάθηκε το Χάρκοβο στα βόρεια της Ουκρανίας. Η οπισθοχώρηση στη Χερσώνα εκτιμάται από τους υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν ως μία «ανασύνταξη» των δυνάμεων για τη συνέχιση του πολέμου. Όπως ανέφερε ο πολέμαρχος του Ραμζάν Καντίροφ, η απόφαση του Κρεμλίνου έσωσε πολλές ζωές στρατιωτών, που κινδύνευαν να περικυκλωθούν.
Εκτός από στρατιωτική ήττα, η διαφαινόμενη απώλεια της Χερσώνας αποτελεί μία σημαντική πολιτική ήττα για Πουτιν. Μετά από την πανηγυρική ένωση των τεσσάρων περιφερειών με την Ρωσική Δημοκρατία, το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να αποτρέψει την αναφορά του ονόματος της περιοχής στις όχθες του Δνείπερου. Ενδεχομένως, να βρεθούν οι επόμενοι αποδιοπομπαίοι τράγοι, ώστε να μην φανεί πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε κάποιο λάθος.
Από την ανακοίνωση της αποχώρησης αμάχων, είχε διαφανεί πως η Μόσχα προετοίμαζε την υποχώρηση της από τη Χερσώνα. Όμως πλέον οι συνέπειες που έχει να αντιμετωπίσει θα είναι δυσβάστακτες. Οι κατεχόμενες περιοχές στη Ζαπορίζια θα είναι δύσκολο να είναι βιώσιμες, όπως περίπου και ο ανεφοδιασμός της Χερσώνας είχε καταστεί εξαιρετικά δύσκολος και προβληματικός, οδηγώντας τις ρωσικές δυνάμεις στην οπισθοχώρηση.
Ακόμα κι στη συμβολικά φορτισμένη κατεχόμενη χερσόνησος της Κριμαίας, οι Ρώσοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν δυσκολίες τόσο ενεργειακά όσο και υλικά. Η μεγαλύτερη γέφυρα που συνδέει την κριμαϊκή χερσόνησο με τη Ρωσία άλλωστε δεν αναμένεται να είναι προσπελάσιμη πριν από τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με τις πηγές στη Μεγάλη Βρετανία.
Η προτεραιότητα που δίνει η Μόσχα στη διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της είναι βέβαια συνδεδεμένη με τη λειψανδρία που παρατηρείται. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου πως δεκάδες χιλιάδες επίστρατοι ενισχύουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τα προβλήματα στελέχωσης φαίνεται πως είναι υπαρκτά. Όσο γρήγορα και να ήρθαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, οι έφεδροι που η Ρωσία στρατολόγησε στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης, δεν μπορούν να αλλάξουν την αρνητική τροχιά της εισβολής. Πλέον, το Κρεμλίνο αναγκάζεται να εγκαταλείψει μία κομβική περιοχή για τους ρωσικούς σχεδιασμούς τόσο σε πολιτικό όσο και στρατηγικό επίπεδο, καθώς φαίνεται πως δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα μετά από την αρχική ευφορία στη Ρωσία από την εισβολή.