Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Ριάντ που προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες δείχνει τη νέα κατεύθυνση του βασιλείου. Ενώ το μπρα-ντε-φερ για τις τιμές της ενέργειας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά από την δυτική πρωτοβουλία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία ξεκαθαρίζει πως θεωρεί ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος και έχει πολλές επιλογές στη διάθεση της.
Σαν ένα μικρό μέρος των φιλοδοξιών του, ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει προσκαλέσει μία πλειάδα ηγετών της Μέσης Άνατολής και της Βόρειας Αφρικής, οργανώνοντας μία διάσκεψη για τη σινοαραβική συνεργασία. Η επίσκεψη του Κινέζου πρόεδρο Σι Τζινπινγκ στο βασίλειο αποτελεί το μεγαλύτερο δείγμα της πολιτικής του διαδόχου πρίγκηπα, με επίκεντρο τη διαφοροποίηση των συμμαχιών του.
Ήδη η Κίνα αποτελεί τον βασικό εμπορικό εταίρο του βασιλείου, καθώς αποτελεί παγκοσμίως το νούμερο ένα εισαγωγέα αργού από τη Σαουδική Αραβία. Πέρα από τις πολύπλευρες οικονομικές σχέσεις ωστόσο, η πολιτική σύγκλιση των δύο πλευρών είναι εξίσου σημαντική. Γι’ αυτό άλλωστε, η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στο σαουδαραβικό βασίλειο προγραμματιζόταν εδώ και καιρό. Έπειτα από την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Σι Τζινπινγκ και την εκλογή για την τρίτη θητεία του στην κεφαλή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η υποδοχή του αναμένεται εντυπωσιακή. Σε αντίθεση δηλαδή με την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο ο πρίγκηπας διάδοχος υποδέχθηκε έπειτα από μία περίοδο ψυχρότητας, οι σχέσεις των δύο επικεφαλής προϊδεάζουν για θερμές συνομιλίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν τον μοναδικό σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, καθώς η σκιά της οικονομικής ισχύος της Κίνας προβάλει στον Κόλπο. Άλλωστε οι διαφορές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στυγερή δολοφονία του αμερικανοσαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και την εμπλοκή του καθεστώτος και του ίδιου του πρίγκηπα διαδόχου προσωπικά από την Ουάσιγκτον.
Η Κίνα αναδεύεται ως ένας διαφορετικός πόλος ισχύος. Την ώρα δηλαδή που ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει τη δεύτερη «Σύνοδο για τη δημοκρατία», που θα έχει μεταξύ άλλων ως βασικό θέμα συζήτησης τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Σι Τζινπινγκ εκπροσωπεί έναν εταίρο που δεν θα θέσει τέτοια ζητήματα στις σχέσεις με το βασίλειο.
Ωστόσο, όσο κι αν τονίζονται οι προοπτικές της σινοσαουδικαραβικής σχέσης, ο στρατηγικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις υπέρτερες στρατιωτικές δυνατότητες, παραμένει κομβικός. Αλλά και η μείωση των τιμών του πετρελαίου για την Ασία από τη Σαουδική Αραβία δείχνει τη ρευστότητα της αγοράς για το βασίλειο, τη στιγμή που η Κίνα είναι πιεσμένη από την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, που συμπιέζει την οικονομία της.
Η πορεία του βασιλείου αποτελεί ένα κομβικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου συστήματος ενέργειας, ενώ ο διαγκωνισμός για το πλαφόν στην τιμή των πηγών ενέργειας της Ρωσίας βρίσκεται ίσως στο απόγειο του. Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σταθερή την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, δηλαδή να μην υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις, δείχνει πως το σαουδαραβικό βασίλειο κρατά ανοικτές όλες τις επιλογές του.