Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την εκλογική του νίκη σε τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία ο δεύτερος του είπε ότι θέλει να βρουν κάποια λύση για τα F-16 ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος του τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να οδηγηθεί σε συμφωνία με τη Σουηδία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
«Μίλησα με τον Ερντογάν. Τον συνεχάρην. Θέλει ακόμα να βρούμε κάτι για τα F-16. Του είπα ότι θέλαμε να συμφωνήσουμε με τη Σουηδία, οπότε ας το κάνουμε αυτό. Και έτσι θα είμαστε ξανά σε επαφή μεταξύ μας», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντελαγουέαρ.
«Θα μιλήσουμε περισσότερο γι' αυτό την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος, στην επίσημη ανακοίνωση του αναφέρει:
«Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν τηλεφώνησε σήμερα στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας. Εξέφρασαν την κοινή τους δέσμευση να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί ως στενοί εταίροι για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των λαών μας. Συζήτησαν επίσης την ετοιμότητά τους ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.»
Η δήλωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με το τηλεφώνημα ήταν σύντομη και ασαφής. Είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε όλες τις πτυχές των διμερών τους σχέσεων, η σημασία των οποίων, όπως είπαν, έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο μπροστά στις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις.
President Joe Biden of the U.S. called President @RTErdogan to congratulate him on his reelection.
— Republic of Türkiye Directorate of Communications (@Communications) May 29, 2023
Congratulating President Recep Tayyip Erdoğan on his election success, President Biden expressed his wish for the election results to be auspicious for the Turkish people.
Noting…
Το ζήτημα των F-16
Η Τουρκία έχει επιδιώξει να αγοράσει F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η πώληση δεν έχει προχωρήσει γρήγορα λόγω των αντιρρήσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι την υποστηρίζει.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, εγκαταλείποντας τις μακροχρόνιες πολιτικές στρατιωτικής μη συμμόρφωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι προσφορές τους χρειάζονται την έγκριση όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου, αλλά συνέχισε να αντιτίθεται στη Σουηδία, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη μαχητικών ομάδων που θεωρεί τρομοκράτες. Η Ουγγαρία δεν έχει επίσης ακόμη εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.
Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όταν η συμμαχία πρόκειται να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής των ηγετών της στη Λιθουανία, είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για την Ουάσινγκτον.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, πριν την επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν είχε σχολιάσει για τις σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας: «όταν με τις ΗΠΑ καθόμαστε για συνομιλίες, θέλουμε να έχουμε ίσους όρους. Αν το θέμα των F-16 δεν προχωρήσει, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Θα ψάξουμε για εναλλακτικές».
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δεχθεί το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς που τον κάλεσε στο Βερολίνο ενώ μίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισάακ Χερτζόγκ.
Διαβάστε ακόμα:
Τηλεφωνική επικοινωνία αλ Σίσι - Ερντογάν: Συμφωνία για ανταλλαγή πρεσβευτών
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν: Δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία