Τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca
Κορονοϊός

Τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca

Ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως περιμένει τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, για το οποίο εργάζεται μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξέρουμε αν έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή όχι», δήλωσε σήμερα στο BBC ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης Πασκάλ Σοριό.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το πρόγραμμα του οποίου χρηματοδοτείται και από τη βρετανική κυβέρνηση, δημιούργησε μια σύμπραξη με το φαρμακευτικό εργαστήριο για την παρασκευή και τη διανομή σ' ολόκληρο τον κόσμο του εμβολίου που αναπτύσσεται. Οι δοκιμές στον άνθρωπο άρχισαν στα τέλη Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στη Βραζιλία, χώρα που είναι πλέον «το επίκεντρο της επιδημίας», δήλωσε ο Σοριό.

Για να κερδηθεί χρόνος, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μην περιμένουν τα αποτελέσματα για να αρχίσουν την παραγωγή. «Αρχίζουμε να παράγουμε αυτό το εμβόλιο από τώρα, πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σοριό. Η επιλογή αυτή αντιπροσωπεύει έναν «οικονομικό κίνδυνο», «όμως είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε διαθέσιμο ένα εμβόλιο, αν λειτουργεί», πρόσθεσε.

Η AstraZeneca συνήψε συμφωνίες για να δημιουργήσει παράλληλες αλυσίδες προμήθειας, μία εκ των οποίων με το Serum institute of India (SII) για ένα δισεκατομμύριο δόσεις με προορισμό χώρες με μέσα ή χαμηλά εισοδήματα, ώστε να διπλασιάσει τις δυνατότητες παραγωγής και να φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια δόσεις.

Χθες, Πέμπτη, ο όμιλος ανακοίνωσε μια συμφωνία 750 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, τους Cepi και Gavi, για την παραγωγή και τη διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων, η παράδοση των οποίων αναμάνεται να αρχίσει στο τέλος του χρόνου.

Συνολικά μια δεκαριά εργασίες πάνω σε διάφορα εμβόλια ανά τον κόσμο έχουν φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ