Οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη θέλουν να αποτρέψουν πάση θυσία την ανάγκη εκ νέου καταφυγής σε νέα πανεθνικά lockdown καθώς το κοινωνικό και οικονομικό κόστος είναι δυσβάσταχτο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρονται με κάθε ευκαιρία στις συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο δεύτερο καθολικό lockdown, μία επιλογή που εφαρμόστηκε ευρέως στη την περασμένη άνοιξη, οπότε πάγωσε κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστεξ, στο δίκτυο France Info τόνισε τη σημασία του να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, ένα ολικό lockdown στη χώρα, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα επιβολής τοπικών lockdown σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του Covid-19.
«Τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται δεδομένης της κατάστασης στα νοσοκομεία μας. Σήμερα, ζητώ μετ΄ επιτάσεως από τους Γάλλους μία πράξη αλληλεγγύης: απέναντι στους πλέον ευάλωτους συμπατριώτες μας, φυσικά, αλλά επίσης απέναντι στους γιατρούς και νοσηλευτές και στο σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων», δήλωσε ο Καστέξ.
Οι Αρχές προάγουν την επιβολή στοχευμένων μέτρων στις πόλεις με το οξύτερο πρόβλημα (Παρίσι, Μασσαλία, Μπορντό, Νίκαια και Τουλούζη). Οι συναθροίσεις απαγορεύτηκαν, τα μπαρ κλείνουν νωρίτερα, οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας περιορίστηκαν. Στο Παρίσι και αλλού, η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στα ευρωπαϊκά κράτη καταγράφονται καθημερινά 50.000 έως 60.000 νέα κρούσματα. Πολλοί ειδικοί αποδίδουν τη γιγάντωση του αριθμού στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ. Ομως αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια.
Στη Μαδρίτη, επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα ήδη από την αρχή της εβδομάδας. Σε έξι περιφέρειες και επτά δήμους, στα περίχωρα της ισπανικής πρωτεύουσας, οι κάτοικοι μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να πάνε σχολείο, στη δουλειά, για προμήθειες, στον γιατρό ή στο δικαστήριο. Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται και σε άλλα μέρη όπως η Μαγιόρκα.
Στη Γερμανία, οι επιχειρηματικές ενώσεις προειδοποιούν για κύμα πτωχεύσεων. Οπως επισημαίνει ο Μάριο Οχόβεν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, «το 20% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η μακροημέρευσή τους κινδυνεύει εξαιτίας της πανδημίας. Σίγουρα, ένα δεύτερο καθολικό lockdown “θα σβήσει τα φώτα”», λέει παραστατικά.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία, το ενδεχόμενο καθολικού lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι. «Το φετινό φθινόπωρο όλα εξαρτώνται από την ατομική ευθύνη», δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν από την Κυριακή στις 23.00 στην πόλη του Βερολίνου, ενώ παρόμοιο μέτρο ισχύει από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και στη Φραγκφούρτη, όπου μπαρ και εστιατόρια θα παραμένουν κλειστά από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης.
Στο Βερολίνο το μέτρο θα εφαρμοστεί στα περισσότερα καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα και θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Μετά τις 23.00 θα απαγορεύεται επίσης η πώληση αλκοόλ στα βενζινάδικα ή τα παντοπωλεία.
Την ίδια ώρα στη Βρετανία, τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται ραγδαία τόσο τα κρούσματα όσο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό ακριβώς, ο Μπόρις Τζόνσον θα πάει και πάλι στο κοινοβούλιο, ζητώντας υποστήριξη για μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Η βόρεια Αγγλία έχει δεχτεί ένα σκληρό πλήγμα από μία νέα αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 που επέβαλαν την εφαρμογή τοπικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς οι μαθητές και οι σπουδαστές επέστρεψαν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη Βρετανία. Σε αρκετές πόλεις, όπως στο Μπέρμιγχαμ και στη Γλασκώβη, τα μέλη δύο οικογενειών που κατοικούν χωριστά δεν μπορούν να συναντώνται σε κλειστούς χώρους, ενώ περιορισμοί επιβλήθηκαν και στις συναθροίσεις σε υπαίθριους χώρους.
AP Photo/Alberto Pezzali