Τετρακόσιες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία την Κυριακή - Στη Ζαπορίζια επιθεωρητές του ΟΗΕ
AP
AP

Τετρακόσιες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία την Κυριακή - Στη Ζαπορίζια επιθεωρητές του ΟΗΕ

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σχεδόν 400 επιδρομές την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία στο πλαίσιο εκστρατείας του πυροβολικού, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι πιο σκληρές μάχες, όπως και πριν, είναι στην περιοχή του Ντονέτσκ. Αν και έγιναν λιγότερες επιθέσεις σήμερα λόγω της επιδείνωσης του καιρού, ο αριθμός των ρωσικών βομβαρδισμών παραμένει δυστυχώς εξαιρετικά υψηλός», είπε ο Ζελένσκι.

«Στην περιοχή του Λουγκάνσκ, προχωράμε σιγά-σιγά μπροστά. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει σχεδόν 400 επιθέσεις πυροβολικού στα ανατολικά από την αρχή της ημέρας».

Η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατεύματα για να ενισχύσει τις θέσεις στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ μετά την αποχώρηση από τη Χερσώνα.

Αξιολόγηση του πυρηνικού σταθμού

Η ΙΑΕΑ θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σήμερα Δευτέρα, καθώς η περιοχή βομβαρδίστηκε περισσότερες από δώδεκα φορές το Σαββατοκύριακο.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια και εξοπλισμό, αν και καμία δεν ήταν «κρίσιμη» για την πυρηνική ασφάλεια, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι, ανέφερε ότι οι δυνάμεις πίσω από τον βομβαρδισμό «έπαιζαν με τη φωτιά», προσθέτοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

«Εκρήξεις σημειώθηκαν στον χώρο αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Γκρόσι σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

«Όποιος κι είναι πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν: παίζετε με τη φωτιά!», υπογράμμισε. «Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό γνωρίζουν τι πλήττουν. Είναι απολύτως σκόπιμο, στοχευμένο».

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε αργά την Κυριακή αναφέρεται:

«Οι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί στην τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας (ZNPP) χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό, με ορισμένες από τις εκρήξεις να σημειώνονται κοντά στους αντιδραστήρες».

Η υπηρεσία τονίζει ότι σημειώθηκαν «περισσότερες από 12 εκρήξεις μέσα σε 40 λεπτά», αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας στο σημείο παρέμειναν κανονικά και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Τα εξωτερικά τροφοδοτικά του πυρηνικού σταθμού, τα οποία έχουν χτυπηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, δεν επηρεάστηκαν επίσης.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, η διαχείριση του χώρου ανέφερε ζημιές, στο κτήριο ραδιενεργών αποβλήτων και αποθήκευσης, στα συστήματα ψεκαστήρων λιμνών ψύξης, στο ηλεκτρικό καλώδιο σε έναν από τους αντιδραστήρες, στις δεξαμενές αποθήκευσης συμπυκνωμάτων και στη γέφυρα μεταξύ αντιδραστήρα και του βοηθητικού του κτηρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν σταματά τις προκλήσεις προκειμένου να εγείρει την απειλή μιας καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια». Το υπουργείο πρόσθεσε εξάλλου ότι το Σάββατο και την Κυριακή οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από είκοσι «όλμους μεγάλου βεληνεκούς» εναντίον του σταθμού.

Οι όλμοι εξερράγησαν μεταξύ των ενεργειακών μονάδων νούμερο 4 και 5 και είχαν στόχο τη στέγη ενός «ειδικού κτιρίου» που βρίσκεται εκεί κοντά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο «ειδικό κτίριο» βρίσκεται μια αποθήκη πυρηνικών καυσίμων, διευκρίνισε αξιωματούχος της ρωσικής εταιρείας ατομικής ενέργειας Rosenergoatom.

«Πυρηνικός εκβιασμός»

Από την πλευρά της η ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε τον χώρο του πυρηνικού σταθμού.

«Το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 2022, έπειτα από νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς, τουλάχιστον 12 πλήγματα καταγράφηκαν στον χώρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», επισήμανε η Energoatom, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι «για μία ακόμη φορά επιδίδονται σε πυρηνικό εκβιασμό και θέτουν όλο τον κόσμο σε κίνδυνο».

Ο ΔΟΑΕ, που διαθέτει δύο επιθεωρητές στον σταθμό, έχει ξεκινήσει να αποτιμά την κατάσταση. «Υπήρξαν ζημιές σε αρκετά ευαίσθητα σημεία», εκτίμησε ο Γκρόσι, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχουν πληγεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, αλλά «κυρίως η περιοχή όπου βρίσκονται νέα και χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα».

Πάνω από 8.300 άμαχοι νεκροί

Όπως έγινε γνωστό χθες Κυριακή, από τον γενικό εισαγγελέα στο Κίεβο, Αντρίι Κοστίν, πάνω από 8.300 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου. 

Ανάμεσά τους ήταν 437 παιδιά, διευκρίνισε ο κ. Κοστίν, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Άλλοι έντεκα χιλιάδες και πλέον άμαχοι έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο, που θα κλείσει εννιά μήνες αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό γενικό εισαγγελέα, ο αριθμός των θυμάτων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν πρόσβαση σε τομείς που κατέχει ο ρωσικός στρατός.

Κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση του ΟΗΕ, στη σύρραξη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 16.295 άμαχοι.

Μέχρι χθες, οι ουκρανικές αρχές είχαν καταγράψει πάνω από 45.000 εγκλήματα πολέμου και χαρακτηρίζουν 216 Ρώσους στρατιωτικούς ύποπτους για τη διάπραξή τους, ανάμεσά τους 17 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Δώδεκα κατηγορούμενοι έχουν κριθεί ένοχοι στα ουκρανικά δικαστήρια.

 

Διαβάστε ακόμη:

Βομβαρδίστηκε ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια