Τουρκία: Επίδειξη ισχύος στη θάλασσα με δύο νέες φρεγάτες 3.000 τόνων
Shutterstock
Shutterstock
Bloomberg

Τουρκία: Επίδειξη ισχύος στη θάλασσα με δύο νέες φρεγάτες 3.000 τόνων

Όταν το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό καλωσόρισε δύο νέα πλοία στον στόλο του αυτόν τον μήνα, οι αξιωματούχοι δεν άφησαν καμία αμφιβολία για την κλίμακα της αποστολής τους - ή τη γεωπολιτική φιλοδοξία τους.

Οι φρεγάτες των 3.000 τόνων «θα αντιπροσωπεύουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του έθνους μας στις θάλασσες του κόσμου», δήλωσε ο Haluk Gorgun, επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών της προεδρίας, σε μια τελετή για τον εορτασμό της καθέλκυσης. «Η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα για να γίνει μια χώρα που είναι ισχυρή στη θάλασσα, με αποτρεπτική ισχύ στο πεδίο και φωνή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα νεότευκτα πλοία είναι το τελευταίο «προϊόν» μιας εκστρατείας ναυτικής επέκτασης της Τουρκίας που θα δώσει στην Άγκυρα πρόσθετη επιρροή στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και πέραν αυτών. Παράλληλα, στόχος είναι η ποικιλομορφία σε μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία, περισσότερο γνωστή για τα ιπτάμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της.

Απομένουν άλλα 29 πλοία που κατασκευάζονται στα τουρκικά ναυπηγεία, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υποβρυχίων εγχώριας παραγωγής της χώρας, αντιτορπιλικών και ενός αεροπλανοφόρου. Αυτά θα επεκτείνουν τον συνολικό τουρκικό στόλο σε 209 πλοία

Η στρατηγική αυτή έχει τις ρίζες της στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που αναπτύχθηκε από Τούρκους αξιωματικούς του ναυτικού το 2006 και αργότερα υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να επιβάλει τον έλεγχο σε μεγαλύτερο μέρος των υδάτων που περιβάλλουν τη χώρα. Αυτό έχει οδηγήσει σε πολλαπλές συγκρούσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για εδάφη και υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους.

Μάλιστα, το Bloomberg αναφέρεται και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι και εκείνη ενίσχυσε το ναυτικό της, κάνοντας παραγγελία ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για γαλλικές φρεγάτες το 2021. 

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ανάπτυξη για να υπερασπιστεί την εγχώρια παραγωγή, μειώνοντας την εξάρτηση από τους δυτικούς προμηθευτές, οι οποίοι μερικές φορές έχουν εφαρμόσει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία λόγω πολιτικών διαφωνιών.

Εκτός από την αυτονομία, η εγχώρια βιομηχανία φέρνει στην Τουρκία ευπρόσδεκτα μετρητά με τη μορφή πωλήσεων στο εξωτερικό, τη στιγμή που η χώρα παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 7,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων.