Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 7 και 8 Μαρτίου για συνομιλίες σχετικά με τους πολέμους σε Γάζα και Ουκρανία, αλλά και για θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα και την ενέργεια, δήλωσε την Τρίτη τουρκική διπλωματική πηγή, καθώς οι σχέσεις θερμαίνονται και πάλι μετά - κυρίως- τη συμφωνία για τα F-16 αλλά και τη συνεργασία στη ΝΑΤΟϊκή διπλωματία
Οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ είχαν επιβαρυνθεί εδώ και χρόνια λόγω ζητημάτων που κυμαίνονται από την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 έως την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία που θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική ομάδα.
Ωστόσο, η πώληση των F-16 στην Τουρκία μετά την επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έφερε μια θετική δυναμική στις σχέσεις τους.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του «στρατηγικού μηχανισμού» που οι ηγέτες των δύο χωρών αποφάσισαν να δημιουργήσουν το 2021 με έμφαση στη διμερή συνεργασία, ανέφερε η πηγή.
Ο Φιντάν αναμένεται επίσης να έχει συνομιλίες με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη του Φιντάν θα συζητηθούν η άρση των κυρώσεων στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, η πώληση F-16 και η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα.
«Θα εκφράσει την ανάγκη να σταματήσει η σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα, να επιτευχθεί άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να αναλάβει δράση για μια λύση δύο κρατών σύμφωνα με τις διεθνείς παραμέτρους», δήλωσε η πηγή.
Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε την περασμένη εβδομάδα μια προσπάθεια να σταματήσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού ύψους 23 δισ.δολαρίων στην Τουρκία, την οποία ενέκρινε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αφού η Τουρκία συναίνεσε στην ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.