Φωτογραφία Αρχείου
Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο «έδωσε άκυρο» στον Ερντογάν για το μπλόκο στο Instagram
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK
Φωτογραφία Αρχείου

Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο «έδωσε άκυρο» στον Ερντογάν για το μπλόκο στο Instagram

Αντίθετο στην απόφαση της Τουρκίας να μπλοκάρει την πρόσβαση των χρηστών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram εμφανίστηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο (ΑΥΜ), θεωρώντας ότι αντίκειται στην ελευθερία της έκφρασης. Λίγα λεπτά αργότερα, βέβαια, το δικαστήριο έλαβε την απάντησή του αφού η πρόσβαση στην επίσημη ιστοσελίδα του ήταν αδύνατη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η ρυθμιστική αρχή πληροφορικής της Τουρκίας ανακοίνωσε το «μπλόκο» στην πρόσβαση στην πλατφόρμα, χωρίς όμως να αναφέρει τον λόγο ή τη διάρκεια της απαγόρευσης.

Η κίνηση αυτή επακολούθησε των σχολίων που έκανε την Τετάρτη ο Τούρκος αξιωματούχος επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν, επικρίνοντας την πλατφόρμα για την απόφασή της, όπως είπε, να μπλοκάρει τις συλλυπητήριες αναρτήσεις για την εξουδετέρωση του Ισμαήλ Χανίγια, αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

«Πρόκειται για λογοκρισία, καθαρά και απλά», δήλωσε ο Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, στο X, προσθέτοντας ότι το Instagram δεν επικαλέστηκε καμία παραβίαση πολιτικής για την ενέργειά του.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη μητρική εταιρεία του Instagram, Meta Platforms Inc META ούτε για την απαγόρευση ούτε για τα σχόλια του Αλτούν.

Η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Τουρκίας (BTK) δημοσίευσε την απόφαση της 2ας Αυγούστου στον ιστότοπό της.

Η άρνηση από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο (ΑΥΜ) ακύρωσε τη ρύθμιση με το προεδρικό διάταγμα σχετικά με το Τμήμα Στρατηγικής Επικοινωνίας και Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο ιδρύθηκε στη Διεύθυνση Επικοινωνιών που υπάγεται στο Προεδρείο για «καταπολέμηση της χειραγώγησης και της παραπληροφόρησης». Η απόφαση, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έκρινε ότι η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Επικοινωνιών να «λειτουργεί ενάντια σε κάθε είδους χειραγώγηση και παραπληροφόρηση» αντίκειται στην ελευθερία της έκφρασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το σκεπτικό της απόφασης ανακοινώθηκε αφού η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (BTK) απέκλεισε την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram. Η ανακοίνωση, που έγινε στον λογαριασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της ΑΥΜ, διαγράφηκε λίγα λεπτά αργότερα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε δύο άρθρα, τα οποία «θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Διεύθυνση Επικοινωνιών να παρεμβαίνει στην ελευθερία του Τύπου και στην ελευθερία της έκφρασης», με το σκεπτικό ότι ήταν αντισυνταγματικά.

Το δικαστήριο τόνισε στην απόφασή του ότι «το άρθρο 104 του Συντάγματος ορίζει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα ατομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις στο πρώτο και δεύτερο μέρος του δεύτερου μέρους του Συντάγματος και τα πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις στο τέταρτο μέρος δεν μπορούν να ρυθμίζονται από Προεδρικά Διατάγματα».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ήταν σαφές ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και οι δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τους εν λόγω κανόνες θα συνιστούσαν παρέμβαση στην «ελευθερία έκφρασης και διάδοσης της σκέψης» του Συντάγματος και στην «ελευθερία του Τύπου». .

«Στο πλαίσιο αυτό, έχει παρατηρηθεί ότι οι κανόνες περιέχουν ρυθμίσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ατόμων που περιλαμβάνονται στο Δεύτερο Τμήμα του Συντάγματος ως προς το πεδίο εφαρμογής τους», αναφέρεται στην απόφαση.

Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκε ότι οι κανόνες περιείχαν ρυθμίσεις σχετικά με το απαγορευμένο σημείο που δεν μπορούσαν να ρυθμιστούν με το Προεδρικό Διάταγμα, ότι οι κανόνες ήταν αντίθετοι με το Σύνταγμα ως προς την εξουσία ως προς το αντικείμενο και ότι ακυρώθηκαν.

Στη συνέχεια, παρατηρήθηκε ότι η ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση διαγράφηκε από τον λογαριασμό του Συνταγματικού Δικαστηρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λίγα λεπτά αργότερα δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στην επίσημη ιστοσελίδα του δικαστηρίου.