Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των εξορύξεων υπέγραψαν η Τουρκία και ο Νίγηρας. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε μετά από επίσκεψη αξιωματούχων του Νίγηρα στην Τουρκία, στοχεύει να βοηθήσει τουρκικές εταιρείες να αναλάβουν έργα εξερεύνησης κοιτασμάτων στον Νίγηρα, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στο X.
Nijer Cumhuriyeti Maden Bakanı Sayın Albay Abarchi Ousmane ile İstanbul’da yaptığımız görüşme sonrası “Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzaladık.
— Alparslan Bayraktar (@aBayraktar1) October 22, 2024
Atılan imzalarla madencilik alanında halihazırda devam eden iş birliğimizin daha ileri boyutlara… pic.twitter.com/SqCxWJJmEv
Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν για να εξετάσουν το κατά πόσον «οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν να εμπλακούν στον τομέα εξόρυξης του Νίγηρα», δήλωσε ο Ιμπραήμ Χαμιντού, επικεφαλής επικοινωνίας του πρωθυπουργού του Νίγηρα Αλί Λαμίν Ζεΐνε.
Δεν είναι σαφές εάν ο Νίγηρας, ο οποίος ελέγχεται από μια χούντα μετά το πραξικόπημα του περασμένου έτους και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο, εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στην Τουρκία πρόσβαση σε ανεκμετάλλευτα ή υπάρχοντα ορυχεία.
Η στρατιωτική κυβέρνηση ανακάλεσε τις άδειες ουρανίου από γαλλικές και καναδικές εταιρείες λίγο μετά την άνοδό της στην εξουσία. Έκτοτε, η Ρωσία επιδίωξε να αναλάβει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, αξιοποιώντας τις βελτιωμένες σχέσεις με μια σειρά αφρικανικών χωρών που συγκλονίστηκαν από πραξικοπήματα πέρυσι.
Η τουρκική κρατική εταιρεία εξόρυξης Maden Tetkik ve Arama Genel Mudurlugu έχει μελετήσει στο παρελθόν κοιτάσματα χρυσού στον Νίγηρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Τον Ιούλιο, Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του αρχηγού των τουρκικών υπηρεσιών Πληροφοριών Ιμπραήμ Καλίν, επισκέφτηκαν τη χώρα ως μέρος των προσπαθειών της Άγκυρας να εξασφαλίσει πρόσβαση στο ουράνιο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει εδώ και καιρό να εμβαθύνει τους δεσμούς της Άγκυρας με την Αφρική. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, αναζητά πηγές ουρανίου για την εκκολαπτόμενη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας.