Τραμπ για δασμούς: Θα τα βρούμε με την Κίνα - Είναι φίλος μου ο Τζινπίνγκ (vid)
AP Photo
AP Photo

Τραμπ για δασμούς: Θα τα βρούμε με την Κίνα - Είναι φίλος μου ο Τζινπίνγκ (vid)

Την ώρα που η Wall Street βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο», ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μιλά προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «τα πράγματα πάνε πολύ καλά» και ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργεί η χώρα».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τραμπ, αφού σημείωσε ότι η Τετάρτη ήταν η μεγαλύτερη μέρα στην ιστορία για τις αγορές, επεσήμανε ότι «θα υπάρξει μεταβατικό κόστος και μεταβατικά προβλήματα, αλλά στο τέλος όλα θα είναι όμορφα».

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο να παρατείνει την 90ήμερη παύση που έθεσε στους «αμοιβαίους» δασμούς του.

Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι αν δεν μπορέσει να επιτύχει τις συμφωνίες που επιθυμεί με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, τότε οι δασμοί θα επανέλθουν στους υψηλότερους συντελεστές τους μόλις λήξει η παύση.

Πρόσθεσε ότι «κάνουμε αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από πολλά χρόνια. Το αφήσαμε να ξεφύγει από τον έλεγχο και επιτρέψαμε σε ορισμένες χώρες να γίνουν πολύ μεγάλες και πολύ πλούσιες εις βάρος μας. Και δεν πρόκειται να το επιτρέψω αυτό να συμβεί. Δεν είναι μια βιώσιμη φόρμουλα».

Σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα το ήθελε πολύ, ώστε να τερματιστεί ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος.

Παρά το ότι οι δασμοί στην Κίνα ανέρχονται στο 145%, ο Τραμπ εκτιμά ότι «θα βρούμε λύση», γιατί «είναι φίλος μου ο Σι Τζινπίνγκ εδώ και πολύ καιρό».

Στη συνέχεια, ο Τραμπ επαίνεσε το υπουργικό του συμβούλιο, λέγοντας ότι «όλοι σε αυτό το τραπέζι τα καταφέρνουν απίστευτα».

«Όλοι σε αυτό το τραπέζι κάνουν απίστευτη δουλειά», δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα, στην ομιλία του ο Τραμπ φρόντισε να τονίσει το πόσο καλές είναι οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησής του.

Τα σχόλια έρχονται μετά από αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ υψηλόβαθμων μελών, καθώς αυτή την εβδομάδα, ο Ίλον Μασκ και ο Πίτερ Ναβάρο αντάλλαξαν αιχμές για τους δασμούς. 

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα για να μιλήσουμε με όλες αυτές τις χώρες, επειδή θέλουν να μιλήσουν και θέλουν να μιλήσουν τώρα», ανέφερε.

«Έχουν έρθει με προσφορές που ποτέ, μα ποτέ δεν θα είχαν έρθει πριν», ανέφερε.

Αναφερόμενος στους αγρότες και τους ξενοδόχους, ο Τραμπ σημείωσε ότι «πρέπει να φροντίσουμε τους αγρότες μας, τα ξενοδοχεία και, ξέρετε, διάφορα, διάφορα μέρη όπου βρίσκονται συνήθως εκεί που χρειάζονται τους ανθρώπους». 

Σημειώνεται ότι, το απόγευμα της Πέμπτης (10/04) οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινούνται σε νέα κάθετη πτώση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι ακόμη και με τη σύντομη αναστολή σε ορισμένους από τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη (09/04), ο Τραμπ ανακοίνωσε μια 90ήμερη παύση των επιπρόσθετων δασμών για τις περισσότερες από 75 χώρες που, όπως είπε, έχουν προσεγγίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ (υπουργεία Εμπορίου, Οικονομικών και τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου) ζητώντας διάλογο για θέματα όπως οι εμπορικοί φραγμοί, η νομισματική πολιτική και οι μη νομισματικοί δασμοί. 

«Η ΕΕ εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ»

Με τη σειρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ  αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή μια «διαδικασία» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις χώρες που πλήττονται από τους δασμούς και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι μέρος των συνομιλιών.

Ο Μπέσεντ επιμένει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι το «καλύτερο μέρος για επενδύσεις».

Επίσης, ο Μάικ Γουόλτς, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έκανε ειδική μνεία στο κομμάτι της αμερικανικής ναυτιλίας και την ανάγκη να αναζωογονηθεί η ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ζήτημα ότι η Κίνα το 2024 έλαβε συνολικά 1.700 παραγγελίες για νέα πλοία, ενώ αντίθετα τα αμερικανικά ναυπηγεία έλαβαν μόλις 5.

«Πέρυσι, οι Κινέζοι έλαβαν 1.700 παραγγελίες για νέα πλοία. Τα αμερικανικά ναυπηγεία έλαβαν 5. Υπό την ηγεσία σας, κύριε Πρόεδρε, πρόκειται να αναζωογονήσουμε και να κάνουμε τη ναυπηγική και τη ναυτιλία και πάλι σπουδαίες», είπε ο Γουόλτς, απευθυνόμενος στον Τραμπ.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος επισήμανε ότι για περισσότερα από 31 χρόνια, οι ηγεσίες των ΗΠΑ επέτρεψαν στους Κινέζους να αποβιομηχανοποιήσουν την Κίνα, αφαιρώντας θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά τμήματα της εγχώριας αμερικανικής βιομηχανίας.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πετύχετε στην προεδρία σας είναι η αναδιάταξη του κόσμου με σωστό τρόπο. Για περισσότερα από 31 χρόνια, πολλαπλές διοικήσεις επέτρεψαν στους Κινέζους να αποβιομηχανοποιήσουν αυτή τη χώρα, να πάρουν θέσεις εργασίας και εργοστάσια», δήλωσε ο Ρούμπιο απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ.