Τις υποθέσεις με απόρρητα έγγραφα που εντοπίστηκαν σε κατοικία και ιδιωτικό γραφείο του Τζο Μπάιντεν, καθώς και το «φάκελο» των email της πρώην υπουργού Εξωτερικών και διεκδικήτριας της προεδρίας Χίλαρι Κλίντον, προτάσσουν οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλοντας «δύο μέτρα και δύο σταθμά» εκ μέρους της Δικαιοσύνης υπό το φως του ομοσπονδιακού κατηγορητηρίου με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο τέως πρόεδρος για τα διαβαθμισμένα αρχεία στο Μαρ-α-Λάγκο.
Πέραν των Τραμπ, Μπάιντεν και Κλίντον, και ο τέως αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, έχει χειριστεί με μη ενδεδειγμένο τρόπο απόρρητα αρχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Πώς διαφέρουν όμως οι περιπτώσεις τους;
Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει σαφώς το μεγαλύτερο «πρόβλημα»· βρίσκεται απέναντι σε 37 κατηγορίες που συμπεριλαμβάνουν κατοχή και απόκρυψη διαβαθμισμένου υλικού στο θέρετρο Μαρ-αλ-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, καθώς παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης.
Περισσότερα από 325 απόρρητα αρχεία -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με το χαρακτηρισμό απόρρητο και άκρως απόρρητο- εντοπίστηκαν από το FBI το 2022 Μαρ-α-Λάγκο. Βάσει του κατηγορητηρίου, στα έγγραφα περικλείονταν πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, καθώς και πυρηνικές και στρατιωτικές δυνατότητες τρίτων χωρών, ενημερώσεις του Λευκού Οίκου από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και στοιχεία για τρωτά σημεία των ΗΠΑ και συμμάχων τους έναντι στρατιωτικών επιθέσεων και σχεδιασμοί για πιθανά αντίποινα.
Σε ό,τι αφορά τον Τζο Μπάιντεν, συνεργάτες του ανακάλυψαν απόρρητα έγγραφα στην Ουάσινγκτον και στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ. Ο τέως αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, έγινε επίσης «πρωτοσέλιδο» όταν βρέθηκαν έγγραφα στο σπίτι του στην Ιντιάνα, επισημαίνει το BBC σε άρθρο-«ακτινογραφία» των υποθέσεων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον ενημέρωσε πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να ασκηθούν κατηγορίες εις βάρος τους.
Τα τελευταία τρία περιστατικά ήλθαν μέσα σε λίγους μήνες, αλλά η ιστορία του απόρρητου υλικού σχετικά με τη Χίλαρι Κλίντον «πηγαίνει» αρκετά χρόνια πίσω. Η Κλίντον είχε χρησιμοποιήσει μία προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών από το 2009 έως το 2013 υπό τον Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό σήμαινε ότι υπήρχε πρόσβαση σε κάποιο απόρρητο υλικό από τον διακομιστή της στο σπίτι, γεγονός που δεν ήταν ασφαλές.
Η Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ προσέγγισε το γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ αφού διαπίστωσε ότι «έλειπαν» ορισμένα σημαντικά αρχεία επί της δικής του προεδρικής θητείας. Η ομάδα του πρώην προέδρου παρείχε κάποιο υλικό, αλλά τα στελέχη της Διεύθυνσης Εθνικών Αρχείων αμφέβαλαν ότι συνεργάστηκε πλήρως, γεγονός το οποίο και οδήγησε στην αιφνιδιαστική έρευνα του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο και στην ανακάλυψη πάνω από άλλων 100 εγγράφων.
Σε αντιδιαστολή, οι συνήγοροι του Μπάιντεν ανακάλυψαν τα διαβαθμισμένα έγγραφα καθώς μετέφεραν τα πράγματά του από ένα γραφείο που χρησιμοποιούσε σε «δεξαμενή σκέψης» στην Ουάσινγκτον. Την επόμενη μέρα, τα παρέδωσαν στη Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων και το FBI διεξήγαγε έρευνα εντοπίζοντας περισσότερα. Ένα δεύτερο πακέτο εγγράφων εντοπίστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα στην κατοικία του στο Ντέλαγουερ.
Η χρήση ιδιωτικού email από την Χίλαρι Κλίντον ήρθε για πρώτη φορά στο «φως» τον Μάρτιο του 2016 αφού είχε παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Η ομάδα της παρέδωσε σχεδόν 60.000 σελίδες email, αλλά διέγραψε επίσης χιλιάδες email που θεωρούσαν ότι ήταν προσωπικής φύσης.
Στις περιπτώσεις αμφότερων των Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ διορίστηκε ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει τις υποθέσεις. Σύμφωνα με τον Νόμο για τα Προεδρικά Μητρώα, τα αρχεία του Λευκού Οίκου θα πρέπει να κατατίθενται άμεσα στη Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων όλις λήξει η προεδρική θητεία. Οι κανονισμοί απαιτούν ανάλογα αρχεία να αποθηκεύονται με ασφάλεια.
Την υπόθεση Τραμπ ανέλαβε ο έμπειρος εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος έχει ερευνήσει κατά το παρελθόν εγκλήματα πολέμου, ενώ ο εισαγγελέας διορισθείς επί διακυβέρνησης Τραμπ, Ρόμπερτ Χουρ, ηγείται της έρευνας για τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή Μπάιντεν, η οποία και παραμένει σε εξέλιξη.
Το FBI χαρακτήρισε τις ενέργειες τις ενέργειες της Χίλαρι Κλίντον «απερίσκεπτες», αλλά επισήμανε ότι δεν υπάρχει βάση για οποιονδήποτε «λογικό εισαγγελέα» να ασκήσει δίωξη. Την εποχή εκείνη, αναφέρθηκε ότι υπήρχαν 113 email που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες, αλλά δεν γνωστοποιήθηκε η φύση τους. Ο Μάικ Πενς ενημερώθηκε, εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα από το θπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι δεν θα ασκηθούν κατηγορίες εις βάρος του.
Στην περίπτωση Τραμπ, τα έγγραφα ήταν άκρως ευαίσθητα και αφορούσαν στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Κατηγορείται για «σκόπιμη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας», γεγονός που σημαίνει ότι οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι γνώριζε ότι αυτό που έκανε ήταν παράνομο, και έχουν μάλιστα ηχογραφήσεις του να το αναγνωρίζει, αλλά και καταθέσεις μαρτύρων.
Στην υπόθεση Κλίντον, ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, απεφάνθη κατόπιν έρευνας ότι ήταν «απρόσεκτη» στη χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή, αλλά δεν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται από την άλλη πλευρά και για παρεμπόδιση της έρευνας. Αντεπιτιθέμενος υποστηρίζει ότι η Κλίντον «κατέστρεψε» στοιχεία παραπέμποντας στα διεγραμμένα email, και μάλιστα έχει καλέσει τη… Ρωσία να τα βρει. Κατά τον Τζέιμς Κόμεϊ δεν υπήρξε συγκάλυψη, παρόλο που ορισμένα από τα email που διαγράφησαν σχετίζονταν με την εργασία της.
Όσο για τον Τζο Μπέιντεν, δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη αρκετές πληροφορίες ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη με στόχο να του φράξουν το δρόμο της επιστροφής στο Λευκό Οίκο.
Η Χίλαρι Κλίντον από πλευράς της είχε καταθέσει στο Κογκρέσο σχετικά με τον φάκελο των email, το οποίο είχε αναγάγει ο Τραμπ σε κεντρικό άξονα των επιθέσεών τους σε βάρος της κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η ίδια ανέφερε ότι συμμορφώθηκε πλήρως με την έρευνα και παρέδωσε όλα τα email που σχετίζονται με την εργασία της, αφού η ομάδα της είχε περάσει από μια «ενδελεχή διαδικασία».
Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, είχε δηλώσεις ότι οι χειρισμοί Τραμπ όσον αφορά τα απόρρητα έγγραφα ήταν «εντελώς ανεύθυνοι» αφότου είχε έλθει αρχικά η υπόθεση στο φως, με συνέπεια να δέχεται κατηγορίες για υποκρισία όταν εβδομάδες αργότερα εντοπίστηκαν επίσης έγγραφα στο γραφείο και την κατοικία του. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «έκπληκτος» που εντοπίστηκαν ευαίσθητα έγγραφα στο πρώην γραφείο του, επισημαίνοντας ότι συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα.
Όσο για τον Μάικ Πενς, από την πρώτη στιγμή δήλωνε ότι τα έγγραφα είχαν καταλήξει στο σπίτι του «κατά λάθος», αλλά είχε αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το λάθος.
Διαβάστε επίσης
Το κατηγορητήριο κατά Τραμπ: Οι απόρρητοι φάκελοι για τα πυρηνικά και η τοξική υποψηφιότητά του
ΗΠΑ: 21 μονάδες μπροστά από τον ντε Σάντις ο Τραμπ παρά τις ποινικές διώξεις
«Φωτιές» ανάβει στην κούρσα για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα το κατηγορητήριο κατά Τραμπ