Το Πεκίνο είχε διατηρήσει μία ουδέτερη στάση στην έναρξη της ρωσοουκρανικής κρίσης, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να στραφούν ακόμα και στις πιθανότητες διαμεσολάβησης του, ώστε να συγκρατήσει τη Μόσχα από το να εισβάλει στην Ουκρανία, όπως ισχυρίζονταν. Ωστόσο, προοδευτικά η Κίνα έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες υποστηρίκτριες των ρωσικών θέσεων ευρύτερα αλλά κι ειδικότερα αναφορικά με την Ανατολική Ουκρανία.
Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους οι δυτικές χώρες μποϋκόταραν διπλωματικά, η ταύτιση ήταν εντυπωσιακή. Όχι μόνο για τις διεθνείς δυνάμεις που χρησιμοποιούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα για να διαβρώνουν την κυριαρχία της Ρωσίας και της Κίνας στο εσωτερικό, αλλά και στην επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, όπως ανέφεραν.
Η σινορωσική σχέση έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, γεγονός που σημαίνει πως η Δύση εξετάζει σοβαρά τη στρατιωτική εμπλοκή της Κίνας στη διαμάχη. Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε κατά πόσο το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει αυτή την προσέγγιση Κίνας και Ρωσίας, ειδικά από τη στιγμή που στην προηγούμενη σύνοδο του αναφέρθηκε εμμέσως και στην Κίνα ως μία απειλή που αναδύεται, κατέστησε ξεκάθαρο πως η ανησυχία είναι διάχυτη στη Δύση.
Αυτό ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες βέβαια. Ένας από τους βασικούς λόγους της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, ήταν η αντιμετώπιση της Ρωσίας αλλά και της Κίνας. Ο Μπάιντεν είχε αναφέρει συγκεκριμένα πως θα αξιοποιήσει ιδιαίτερα το κόστος που θα αποφευχθεί από την αμερικανική παρουσία στην Κεντρική Ασία. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το κινεζικό οπλοστάσιο, συμβατικό και πυρηνικό.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ ανησυχεί για μία ακόμα διάσταση της Κίνας. Πέρα από την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνατοτήτων της Κίνας, στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του ΝΑΤΟ, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανησυχεί για το σχέδιο του Πεκίνου να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμα σημεία για τη λειτουργία βασικών υποδομών ανά την υφήλιο.
Τα τελευταία χρόνια Πεκίνο και Μόσχα έχουν πραγματοποιήσει κάποια από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία έχουν συμμετάσχει σε κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις από τον βόρειο Ειρηνικό μέχρι και τη Βαλτική Θάλασσα. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη κοινή άσκηση των δύο με το Ιράν στον Ινδικό Ωκεανό. Με αφορμή την ουκρανική κρίση, η σινορωσική σχέση χαλυβδώνεται.
Ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν δημιουργήσει έναν προσωπικό δεσμό, όπου ο Κινέζος πρόεδρος αποκαλεί τον Πούτιν ως τον καλύτερο του φίλο, και ο Ρώσος ηγέτης αναφέρει πως οι σχέσεις με την Κίνα βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Σε περίπτωση κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, με αφορμή την Ουκρανία, είναι πιθανό η Κίνα να αποτελέσει τον προορισμό του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Άλλωστε, Κίνα και Ρωσία έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές τους σχέσεις, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου. Ο «κινέζικος δράκος» παραμένει διψασμένος για ενεργειακούς πόρους.