Υπέρ της απαγόρευσης των επιχειρηματικών συνεργασιών της αμερικανικής κυβέρνησης με εταιρείες που χρησιμοποιούν μικροκυκλώματα, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, τάχθηκε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, παροτρύνοντας τους γερουσιαστές να υποστηρίξουν την πρότασή του. Διότι, όπως αναφέρει το Reuters, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι εταιρείες που παράγουν μικροκυκλώματα (τσιπ) συνεργάζονται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.
«Αν οι αμερικανικές επιχειρήσεις επιθυμούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αγοράζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον τύπο των κινεζικών μικροκυκλωμάτων, τα οποία, εξαιτίας της εμπλοκής της κινεζικής κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια. Χρειαζόμαστε η κυβέρνηση και η οικονομία μας να στηρίζεται σε μικροκυκλώματα που παράγονται ακριβώς εδώ στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σούμερ σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης της Γερουσίας μετά από τις διακοπές για την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Ο Σούμερ και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν, εισήγαγαν την πρόταση τους ως μία τροποποίηση στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες (National Defense Authorization Act- NDAA). Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που υποβάλλεται κάθε χρόνο καθορίζοντας την πολιτική του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται ότι θα ψηφιστεί από τη Γερουσία, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο.
Ως ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που ψηφίζει το Κογκρέσο κάθε χρόνο, το NDAΑ παρακολουθείται στενά από ένα ευρύ τμήμα της βιομηχανίας, αλλά και τους εκπροσώπους άλλων συμφερόντων, καθώς καθορίζει τα πάντα από τις αγορές πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, μέχρι την αύξηση των μισθών για προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών απειλών.
Τα μέλη του Κογκρέσου χρησιμοποιούν το ίδιο νομοσχέδιο, ως ένα όχημα για ένα ευρύ φάσμα μέτρων πολιτικής. Η πρόταση από τον Σούμερ και τον Κόρνιν θα διευρύνει τους περιορισμούς που εφαρμόζονται στη χρήση κινεζικών μικροκυκλωμάτων από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ το νομοσχέδιο NDAA για το 2023 προβλέπει δαπάνες άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κεντρική φωτογραφία: Τσακ Σούμερ, πηγή: Shutterstock