Με στόχο τη μαζική παραγωγή drones που θα μπορούν να διανύουν περισσότερα από 1.000 μίλια και να στοχεύουν ουκρανικές πόλεις, η Ρωσία κατασκευάζει δικό της εργοστάσιο, αναφέρει το ρεπορτάζ της σημερινής Washington Post.
Η Μόσχα εργάζεται πάνω στη δική της έκδοση του Shahed-136, παρά τις καθυστερήσεις και τις κυρώσεις που επηρεάζουν τα εξαρτήματα που χρειάζονται από άλλες χώρες, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Η Post απέκτησε τα έγγραφα από μια πηγή που είπε ότι εμπλέκεται στις εργασίες στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Αλαμπούγκα της Ρωσικής Δημοκρατίας του Ταταρστάν, η οποία όμως αντιτίθεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το Ιράν έχει παραδεχθεί ότι έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, αλλά προηγουμένως δήλωσε ότι στάλθηκαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ρωσία έχει προηγουμένως αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποιούν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την αύξηση της εγχώριας παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τον Απρίλιο δήλωσε ότι η βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας θα μπορούσε σύντομα να αξίζει περισσότερα από 20 δισ.,δολάρια.
Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Washington Post.
Ο Λευκός Οίκος νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι δήλωσε ότι η Ρωσία φαίνεται να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Ιράν και ότι έχει ήδη λάβει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) από την Τεχεράνη, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία και άλλα δυτικά έθνη έχουν πει ότι παραβιάζει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015 που κατοχυρώνει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Αυτή την εβδομάδα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον πιέζει το Ιράν να σταματήσει τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα.
Το δημοσίευμα της Post την Πέμπτη, ωστόσο, υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να κατασκευάσει το δικό της εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή Ταταρστάν, 500 μίλια (800 χλμ.) ανατολικά της Μόσχας, και στοχεύει στην κατασκευή 6.000 μη επανδρωμένων αεροσκαφών μέχρι το καλοκαίρι του 2025.
Τα έγγραφα, τα οποία εξετάστηκαν από ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας με έδρα την Ουάσιγκτον κατόπιν αιτήματος της Post, έδειξαν ότι η ρωσική εγκατάσταση βρίσκεται περίπου ένα μήνα πίσω από το χρονοδιάγραμμα.
Οι μηχανικοί εκεί προσπαθούν να κατασκευάσουν τη δική τους εκδοχή του ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε υψηλότερη ποιότητα και επιδιώκουν επίσης να προσθέσουν δυνατότητες ώστε να μπορούν να εξαπολύσουν μια συντονισμένη "επίθεση σμήνους" σε έναν στόχο, ανέφερε η Post.
Τα έγγραφα, από τον χειμώνα του 2022 έως την άνοιξη του 2023, περιλαμβάνουν σχέδια του εργοστασίου και τεχνικά σχεδιαγράμματα, μεταξύ άλλων λεπτομερειών, και ορισμένα από αυτά αναφέρθηκαν τον περασμένο μήνα από το ρωσόφωνο ειδησεογραφικό πρακτορείο Protokol, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις τόσο στη Ρωσία όσο και στο Ιράν, μεταξύ άλλων σε ιρανικά στελέχη ενός κατασκευαστή αμυντικών προϊόντων για προμήθειες μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, μεταξύ άλλων οντοτήτων και προσώπων που σχετίζονται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.