«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στη Σαουδική Αραβία - Δεκάδες συλλήψεις αξιωματούχων

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στη Σαουδική Αραβία - Δεκάδες συλλήψεις αξιωματούχων

Οι δεκάδες συλλήψεις στη χώρα των Σαούντ, που αφορούν πρίγκιπες, υπουργούς και δισεκατομμυριούχους, στο πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς, έχουν προκαλέσει αίσθηση όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς ωθώντας την τιμή του πετρελαίου στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών.

Με μια καταιγιστική επιχείρηση οι Σαουδαραβικές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν χθες, Κυριακή 5 Νοεμβρίου, έντεκα πρίγκιπες, τέσσερις νυν και δεκάδες πρώην υπουργούς. Ανάμεσά τους και εμβληματικές μορφές του σαουδαραβικού κατεστημένου, όπως ο δισεκατομμυριούχος σαουδάραβας πρίγκιπας Al-Waleed Bin Talal, ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας Kingdom Holding καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Ibrahim Al-Assaf. Μάλιστα η σύλληψη του μεγιστάνα Bin Talal προκαλεί διεθνή ανησυχία καθώς αναλυτές φοβούνται πτώση της μετοχής της Citigroup και του Twitter, εταιρείες στις οποίες ο Bin Talal διατηρεί μεγάλες συμμετοχές όπως μεταδίδει το CNBC.

Ο βασιλιάς Salman ανακοίνωσε αργά χθες τη συγκρότηση μιας νέας επιτροπής κατά της διαφθοράς, της οποίας προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman.

Στην πραγματικότητα και παρά το γεγονός ότι πράγματι στη Σαουδική Αραβία η διαφθορά είναι εκτεταμένη, αυτό που συμβαίνει στο Ριάντ είναι ένα ακόμα σκληρό παιχνίδι στον αγώνα για εξουσία και πρωταγωνιστή τον 32χρονο διάδοχο του θρόνου. Από το 2015 ο bin Salman έχει θέσει σε εφαρμογή μια πρωτοφανή επιχείρηση ανατροπής κατεστημένων καταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα για την εποχή μετά το πετρέλαιο. Παράλληλα προχώρησε σε μια σειρά ριψοκίνδυνων γεωπολιτικών κινήσεων, όπως ο ο πόλεμο στην Υεμένη, η διακοπή διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων με το γειτονικό Κατάρ αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, έχει πάρει υπό τον έλεγχό του κάθε βραχίονα ισχύος στη Σαουδική Αραβία, από την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια έως πολιτική για το πετρέλαιο.

Αν και η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ παράγοντα στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και τελικά επιβίωση του σαουδαραβικού καθεστώτος τις επόμενες δεκαετίες, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές με γνώση των ευαίσθητων ισορροπιών στο βασίλειο των Σαούντ συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ο Mohammed bin Salman θα απαιτήσει πίστη και στέλνει από τώρα τα κατάλληλα μηνύματα σε όποιον επιχειρήσει να αμφισβητήσει την εξουσία του.

Πάντως, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η ισπανική εφημερίδα el Pais, «τα μέτρα που ελήφθησαν βιαίως τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ο οποίος είναι 82 ετών και έχει εύθραυστη υγεία, αποτελούν την επίσημη κορύφωση μιας διαδικασίας εδραίωσης της εξουσίας εις βάρος των φατριών που αντιτίθενται στην κληρονομική διαχείρισή της». 

«Είναι σαφές ότι ο διορισμός του πρίγκιπα διαδόχου συνάντησε κάτι περισσότερο από επιφυλάξεις, μια ισχυρή αντίδραση δηλαδή, απέναντι στην οποία ήταν αναγκαία η επίδειξη σιδηράς πυγμής. Αυτό όμως ενέχει κινδύνους, καθώς όταν δεν χρησιμοποιούνται οι συνήθεις μέθοδοι διαχείρισης της εξουσίας (κατανομή τομέων επιρροής, σεβασμός των συμφερόντων των δελφίνων και της γεωγραφικής τους επιρροής) το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με πραξικόπημα στο εσωτερικό του καθεστώτος. Άξιο προσοχής είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε επισήμως για τις συλλήψεις των πριγκίπων, των υπουργών και των εκατομμυριούχων: η καταπολέμηση της διαφθοράς. Μόνο που την εντολή για τις συλλήψεις την έδωσε μια επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε μόλις λίγες ώρες νωρίτερα;», προσθέτει η εφημερίδα.