Χιλιάδες εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες στη Βρετανία θα εργάζονται πιλοτικά - για έξι μήνες - τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού, λαμβάνοντας μέρος στο μεγαλύτερο, έως σήμερα, στο είδος του πείραμα παγκοσμίως. Στόχος της δοκιμής αυτής είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 3.300 εργαζόμενους, από παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέχρι υπαλλήλους σε εστιατόριο με fish and chips, σύμφωνα με το CNN. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους, με μια άτυπη συμφωνία ότι θα διατηρήσουν το 100% της παραγωγικότητάς τους.
Το πρόγραμμα διεξάγεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία 4 Day Week Global, Autonomy (think tank) και την 4 Day Week UK Campaign σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης. Μεγαλύτερος στόχος είναι να βελτιωθεί η ψυχική υγεία και η ευημερία των εργαζομένων. Η «έμπνευση» ήρθε μετά την πανδημία και το lockdown, για το πώς μπορούν οι άνθρωποι να οργανώνουν τη ζωή τους.
Ο Τζο Ο' Κόνορ, Διευθύνων Σύμβουλος της 4 Day Week Global, δήλωσε πως «καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο όριο για τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο, με επίκεντρο την παραγωγή είναι το όχημα για να τους δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Οι ερευνητές θα υπολογίσουν τον αντίκτυπο που θα έχει το νέο πρότυπο εργασίας στα επίπεδα παραγωγικότητας, στην ισότητα των φύλων, στο περιβάλλον καθώς και στην ευημερία των εργαζομένων.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει παρόμοιες δοκιμές, μικρότερης κλίμακας, όπως για παράδειγμα σε δημόσιους υπαλλήλους στην Ισλανδία πριν λίγα χρόνια. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι αφενός βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής των ανθρώπων αφετέρου δεν παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγικότητας.