G7: Συμφωνία «μαμούθ» ύψους 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας

G7: Συμφωνία «μαμούθ» ύψους 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας

Σε μια προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής G7, το οποίο αντλείται από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες.

G7 πραγματοποιείται στην Απουλία της Ιταλίας.

Ποιοι συμμετέχουν

Στη Σύνοδο συμμετέχουν: η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ από χθες το βράδυ έχει προσγειωθεί στην ιταλική πόλη και το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, στη Σύνοδο θα συμμετέχει για πρώτη φορά πάπας - εν προκειμένω ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος όπως ανέφερε το Βατικανό θα έχει κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ινδό Ναρέντρα Μόντι, τον Βραζιλιάνο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον Καναδό Τζάστιν Τρουντό, τον Τούρκο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Κενυάτη Γουίλιαμ Ρούτο, τον Αλγερινό Αμπντελμαντζίτ Τεμπουνέ και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Φον ντερ Λάιεν: Σε ταραχώδεις καιρούς το ισχυρότερο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε είναι η ενότητα

«Σε ταραχώδεις καιρούς το ισχυρότερο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε είναι η ενότητα. Σήμερα η G7 στο Μπάρι θα δείξει ενότητα. Ενότητα για την ελευθερία της Ουκρανίας. Εργαζόμαστε για περαιτέρω οικονομική υποστήριξη. Ενότητα για μια ειρηνική και σταθερή Μέση Ανατολή και το σχέδιο τριών φάσεων. Ενότητα σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», τόνισε η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη Σύνοδο Κορυφής G7.

Μισέλ: Η ενότητα και η συνεργασία, τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ευχαρίστησε την Τζόρτζια Μελόνι και τόνισε ότι η ενότητα και η συνεργασία «τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα».

Μελόνι: Να πετύχουμε κοινή ανάπτυξη

«Η ομάδα χωρών του G7 δεν είναι οχυρό, το οποίο κάποιος πρέπει να υπερασπισθεί, αλλά μια σειρά αξιών που προσφέρουμε στον κόσμο, για να πετύχουμε κοινή ανάπτυξη», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.  

«Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά, αλλά είμαι βέβαιη ότι τις δυο αυτές ημέρες θα καταφέρουμε να προωθήσουμε έναν διάλογο που θα μπορέσει να μας προσφέρει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα», πρόσθεσε η Μελόνι.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η Μελόνι ανέφερε ότι η επιλογή της Ιταλίας να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στην Απουλία, δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. «Το κάναμε επειδή η Απουλία είναι μια περιοχή της Νότιας Ιταλίας και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ενός G7 που υπό την ιταλική προεδρία θέλει να ενισχύσει τον διάλογο με τα Έθνη του Παγκόσμιου Νότου. Το κάναμε γιατί αυτή η γη είναι ιστορικά μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, είναι μια χώρα διαλόγου στο κέντρο της Μεσογείου, αυτής της μέσης θάλασσας που συνδέει τους δύο μεγάλους θαλάσσιους χώρους του πλανήτη, τον Ατλαντικό και τον Ινδο-Ειρηνικό».

«Αυτή η θάλασσα αντιπροσωπεύεται επίσης στο σύμβολο που επέλεξε η Ιταλία για αυτήν την ιταλική προεδρία, μαζί με ένα άλλο σύμβολο της ταυτότητάς μας, την υπεραιωνόβια ελιά με τις στέρεες ρίζες της, τα κλαδιά της που προβάλλονται στο μέλλον. Ανάμεσα στα κλαδιά υπάρχουν επτά ελιές, το σύμβολο των Εθνών μας που συνεργάζονται σε μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει μια αρχική συμφωνία προπαρασκευαστικού τύπου, αλλά φυσικά χρειάζεται επίσημη έγκριση από τους ηγέτες της G7», δήλωσε αξιωματούχος στους Financial Times, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Δεν περιμένω από κανέναν ηγέτη να την εμποδίσει», όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν μετά το πέρας της Συνόδου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι την οριστικοποίηση του deal, δήλωσε αξιωματούχος του Ελυζέ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, οι περισσότεροι πόροι θα χορηγηθούν σε μορφή δανείου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την υποστήριξη από έκτακτα έσοδα συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ΗΕ.

Σάλιβαν: Πολύ καλή πρόοδος στις συνομιλίες για τη χρήση των «παγωμένων» ρωσικών asset

«Πολύ καλή πρόοδος στις συνομιλίες για τη χρήση των "παγωμένων" ρωσικών asset», σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, αναφορικά με τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία», επεσήμανε ο Σάλιβαν, ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G7 που ξεκινά σήμερα στην Ιταλία.

«Ελπίζουμε ότι εδώ, στη συνάντηση των ηγετών σήμερα, θα παρουσιάσουμε ένα κοινό όραμα», τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συμφωνούν περισσότερο από ποτέ σε βασικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της υπερβάλλουσας βιομηχανικής δυναμικότητας της Κίνας.

Τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται ότι ανέρχονται μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να παρέχει στην Ουκρανία τα κέρδη δύο φορές το χρόνο, αλλά οι ΗΠΑ παροτρύνουν τους συμμάχους της G7 να βρουν τρόπους να προκαταβάλουν την υποστήριξη προκειμένου να παράσχουν στο Κίεβο πιο άμεση υποστήριξη.

Παράλληλα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σημείωσε ότι το Ισραήλ στηρίζει την πρόταση εκεχειρίας την οποία παρουσίασε στις 31 Μαΐου ο Μπάιντεν, εξηγώντας ότι στόχος τώρα είναι να γεφυρωθούν οι διαφωνίες με τη Χαμάς ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενθαρρύνει τη Χαμάς να δεχθεί την πρόταση και να αποφύγει να περιέλθουν σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή Φωτογραφιών: AP Photo